Ralph van Raat

Hollandse Nieuwe
Hedendaags gecomponeerd

vr 15 november, 12:30-14:00

Willem Twee Toonzaal
Ralph van Raat

Zes pianowereldpremières van vaderlandse bodem. Wederom overtreft klavierkunstenaar Ralph van Raat zichzelf. Als pianist zet Van Raat zich onvermoeibaar in voor de eigentijdse muziek uit binnen- en buitenland. Van ongehoorde meesterwerkjes tot kersvers, speciaal voor hem geschreven pianowerk. De erelijst van componisten met wie Van Raat inmiddels samenwerkte is adembenemend: Tan Dun, John Adams, Gavin Bryars, Vladimir Martynov, Arvo Pärt en Louis Andriessen.

Nu leent hij zijn pianistische superkrachten aan spiksplinternieuw pianorepertoire van eigen bodem. Vijf van de zes werken die eerder dit jaar in wereldpremière gingen zijn zelfs speciaal voor Van Raat geschreven. Tezamen vormen de zes werken een fraaie staalkaart van de Nederlandse componeerkunst anno 2024. 

Zo schrijft Robin de Raaff nieuw werk voor Van Raat die eerder al zijn twee pianoconcerten vertolkte. Componisten als Gerard Beljon, Anne-Maartje Lemereis en Jacob ter Veldhuis zoeken met hun werk de directe communicatie met het publiek, terwijl Peter Adriaansz een onderzoekende houding erop nahoudt. Zoals gewoonlijk zal podiumdier Ralph van Raat alle premières vol vuur met een woordje toelichten.

Op zondag 10 november is Ralph tijdens het festival te horen in de première van zijn nieuwste spectaculaire productie Pitchup! waarin zijn passie voor vliegen en pianospelen samen komen.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ.

Programma

Robin de Raaff -  Piano Sonata nr. 1 Ré-sonances
Anne-Maartje Lemereis - Sonatine nr. 1 
Jacob ter Veldhuis - In Limbo Sonata for Piano
Bart Spaan - Moonlit 
Peter Adriaansz - La Chute 
Gerard Beljon - Beat NXT

Ralph van Raat - piano

Ralph van Raat & Jacob ter Veldhuis