DoelenEnsemble & Elisabeth Hetherington / Luciano Berio

Folk Songs
Hedendaags gecomponeerd

zo 17 november, 16:00-17:15

Grote Kerk
DoelenEnsemble & Elisabeth Hetherington / Luciano Berio

Op het kruispunt van swingende avant-garde en beeldschone liedkunst componeerde de Italiaanse meester Luciano Berio een ontroerende tour-de-force. Zestig jaar geleden voltooide Berio zijn legendarische Folk Songs, speciaal voor zijn muze en vrouw, de Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian. In acht songs doorkruist Berio de volksliedkunst van evenveel landen en regio’s: van de USA tot Armenië, en van Italië tot Frankrijk.

Sopraan en artist-in-residence van het festival, Elisabeth Hetherington, gaat nu de uitdaging aan samen met de musici van het DoelenEnsemble. Hetherington wordt zowel in barok- en operakringen als in het eigentijdse-muziekcircuit geroemd om haar wonderschone, kristalheldere timbre. Ze is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2024Samen met het DoelenEnsemble werpt ze zich met overgave op de temperamentvolle Folk Songs van Berio. Indrukwekkende traditionele songs als Black is the Colour en Motettu de Tristura uit Sardinië komen voorbij. 

Tijdens het concert wordt de vermaarde cyclus van Berio vergezeld van een spannende selectie van andere folk songs, want Berio was zelf ook nog lang niet klaar: “Ik heb een onmogelijke droom, ook al weet ik dat die niet gerealiseerd kan worden: ik zou graag een eenheid willen creëren tussen volksmuziek en onze muziek – een echte, waarneembare, begrijpelijke continuïteit tussen eeuwenoude, populaire muziek die zo dicht bij het dagelijkse werk en onze muziek staat.” 

Naast Berio’s meesterwerk klinken er songs van onderen anderen Aftab Darvishi, Percy Grainger en Béla Bartók. Het in 1990 opgerichte Nederlandse DoelenEnsemble zet zich in voor ongehoorde, eigentijdse muziek. Zo voerden ze tijdens November Music 2021 nog werk uit van de Amerikaanse minimalist Julius Eastman. Voor Elisabeth Hetherington is dit het laatste concert van haar residentie dit jaar op November Music. Een mooiere afsluiting is niet denkbaar.

Programma

Luciano Berio - Black is the Colour
Anonymous - Maria durch eind Dornwald ging
Luciano Berio - I wonder as I wander
Luciano Berio - Loosin yelav
Camille Saint-Saens - Carnival of the Animals: IX. The Cuckoo in the Depths of the Woods
Luciano Berio - Rossignolet du bois
Stan Rogers - The Maid On The Shore
Luciano Berio - A la femminisca
Percy Grainger - Lincolnshire Posy: VI. The Lost Lady Found
Luciano Berio - La donna ideale
Luciano Berio - Ballo
Béla Bartók - Romanian Folk Dances in Janoska Style: VI. Maruntel
Luciano Berio - Malorous qu'o uno fenno
George Gurdjieff - Sayyid Chant and Dance
Luciano Berio - Motettu de Tristura
Aftab Darvishi - Goriz & Gozar
Luciano Berio - Lo fiolaire
Luciano Berio - Azerbaijan love song

DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen
Elisabeth Hetherington - sopraan

Luciano Berio - Folk Songs