Barbara Hannigan & Steve Gosling

Hannigan sings Zorn
Hedendaags gecomponeerd

za 09 november, 19:00-20:00

Grote Kerk
Barbara Hannigan & Steve Gosling

Na de feestelijke John Zorn marathon van November Music 2023, krijgen de liefhebbers dit jaar nog een buitengewoon smaakvolle surprise geserveerd. De Canadese sopraan en Zorn-specialist Barbara Hannigan komt naar het festival voor een sfeerrijk liedrecital in de Grote Kerk. Op het menu staan louter John Zorn-composities, waarbij Hannigan zich laat vergezellen door pianist Steve Gosling. 

Tijdens November Music 2023 maakte Gosling al zoveel indruk als virtuoos uitvoerder van Zorns duizelingwekkende The Turner Etudes. Barbara Hannigan staat bekend als een alleskunner die door hedendaagse componisten als Louis Andriessen, George Benjamin en Hans Abrahamsen geroemd wordt om haar vocale veelzijdigheid en theatrale reikwijdte. Vol overgave stort ze zich op het moeilijkste, eigentijdse repertoire en weet er onvermoede schoonheid uit te destilleren. Ze heeft meer dan 85 wereldpremières op haar naam staan. Daarnaast won ze een Grammy en Edison voor haar album Crazy Girl Crazy. Naast de sterren uit de hemel zingen, timmert Hannigan voortvarend aan de weg als bevlogen dirigent. Eén van haar grote voorbeelden is de Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw met wie ze veelvuldig samenwerkte.

Barbara Hannigan en John Zorn kennen elkaar al een hele tijd en ze is uitgegroeid tot zijn vocale muze. Zo heeft hij voor haar al de pittige liedcyclus Jumalattaret geschreven. Dit meesterwerk klinkt vanavond ook, maar het liedrecital wordt verrijkt met een heuse wereldpremière Hymns at Heaven's Gate en recente Zorn-liederen als Split The Lark uit 2021 geïnspireerd op de dichtkunst van Emily Dickinson. Als verrassend extraatje klinkt een hele vroege John Zorn: zijn vocale kunststukje Nazdar, poupon, nazdar uit 1968.

Programma

John Zorn - Jumalattaret 
John Zorn - Split the Lark  
John Zorn -  Hymns at Heaven's Gate (wereldpremière) 
John Zorn - Nazdar, poupon, nazdar 

Barbara Hannigan - zang
Steve Gosling - piano

Barbara Hannigan - Stars descended on Earth