Laura Bowler / Decoder Ensemble

Advert
Hedendaags gecomponeerd

za 16 november, 19:00-20:00

Verkadefabriek Studio
Laura Bowler / Decoder Ensemble

De bloedige kunst van het tatoeëren als een artistieke ode aan onze levensdrift. De Engelse componiste en stemkunstenares Laura Bowler (1986) wordt geroemd om haar provocatieve kunst. In het rituele muziektheaterwerk Advert komen veel van Bowlers passies samen: muziekexperiment, tatoeagekunst, vocale acrobatiek en fysieke performance. ‘Een kruising tussen Cathy Berberian en Pussy Riot’, schreef het Engelse dagblad The Spectator over Bowlers performancekunsten. 

In het uitdagende, bijna fysiek voelbare Advert zoekt ze de confrontatie met het nieuwsgierige publiek. Zangeres Bowler werkt daarvoor live samen met het vooruitstrevende Duitse ensemble Decoder en de gerenommeerde tatoeagekunstenaar Julia Rehme uit Leipzig. Op het podium komt de kunst van het tatoeëren zichtbaar tot leven. In Advert komen muziek, multimedia, theater en fysieke performance op onverwachte wijze samen. Een onvergetelijke voorstelling waarin waarheid en fictie komen bovendrijven, maar ook extreme openhartigheid en een diep verlangen naar authenticiteit. Bowler baseerde zich onder meer op teksten van auteur Sam Redway. ‘De pure energie achter Advert is onweerstaanbaar,’ prees The Guardian de voorstelling na de première in 2023. In het verleden kruiste Laura Bowler al succesvol de degens met het BBC Symphony Orchestra, Quatuor Bozzini, Manchester Camerata, London Sinfonietta en pianist Zubin Kanga. Ze is voor de eerste maal te gast tijdens November Music.

Het uit Hamburg afkomstige ensemble Decoder ziet zichzelf het liefst als een band, en voert sinds 2011 veel theatrale, eigentijdse muziek uit, onder anderen van Sarah Nemtsov, Alexander Schubert en Simon Steen-Andersen. Het zeskoppige Decoder weet het publiek keer op keer te verrassen met compleet onvoorspelbare muziekperformances.

In het kader van Sounds Now. Co-funded door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Programma

Laura Bowler - Advert*

*Compositieopdracht November Music, Time of Music en HCMF

Laura Bowler - vocals
Malwina Wisniewska - tattoo artist

Decoder Ensemble
Leopold Hurt - e-zither
Inigo Miranda - keyboards
Sonja Lena Schmid - cello
Carola Schaal - klarinetten
Alexander Schubert - geluid, elektronica
Jonathan Shapiro - drums, percussie

Laura Bowler - FFF