Amina Osmanu, Lore Binon & IKRAAAN / Frederik Croene

Counterforces
Hedendaags gecomponeerd

za 16 november, 21:00-22:00

Willem Twee Toonzaal
Amina Osmanu, Lore Binon & IKRAAAN / Frederik Croene

Voor zijn nieuwste concertperformance Counterforces laat de Vlaamse pianist extraordinaire en componist Frederik Croene zich omringen door magische vrouwenstemmen. Drie zangeressen van de buitencategorie gaan de muziek van Croene te lijf vanuit hun eigen achtergrond, te weten sopraan Lore Binon, singer-songwriter IKRAAAN en performer Amina Osmanu. 

IKRAAAN (Ikraan Mohamed Haji) is een rijzende ster binnen de Belgische popscene. Ze staat bekend om donkere, maatschappijkritische songteksten en haar honingzoete stem. Sopraan Lore Binon is wereldwijd actief en deelde al het podium met het Ictus Ensemble, dansgezelschap Rosas, het Brussels Philharmonic en het Spectra Ensemble. Amina Osmanu (alias Amos) timmert driftig aan de weg als multimediacomponist en straalt als zangeres in het Antwerpse elektroakoestische duo A/T/O/S.

Voor de vlammende teksten putten de drie zangeressen uit Dominique De Groens binnenkort te verschijnen, vuistdikke roman. Dominique De Groens poëzie is al meerdere malen bekroond, onder anderen met de Jan Campert-prijs 2022. De drie jonge zangeressen krijgen vleugels door De Groens invoelende taal en smeden een geheim muzikaal verbond, ondersteund door Croene’s bevlogen muziek. Tezamen besluiten ze om de uitzichtloze, patriarchale wereld te bevechten met radicale hekserij. Hun voorstelling Counterforces vormt zo een speels maar tegelijkertijd krachtig verzet tegen de heersende clichés van het vrouw zijn en een onzekere toekomst. 

Frederik Croene is een van de avontuurlijkste pianisten van dit moment. Naast zijn werk als uitvoerend pianist, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder zoal kunnen terechtkomen.

In het kader van Sounds Now. Co-funded door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Programma

Frederik Croene - Counterforces

Frederik Croene - piano
Amina Osmanu - zang
Lore Binon - zang
IKRAAAN - zang

Frederik Croene - interview