Vincent van Amsterdam & LUDWIG

Wim Henderickx / Maxim Shalygin
Hedendaags gecomponeerd

za 16 november, 14:00-15:15

Grote Kerk
Vincent van Amsterdam & LUDWIG

Eind 2022 overleed de Vlaamse componist Wim Henderickx op zestigjarige leeftijd. November Music heeft in het verleden geregeld zijn bijzonder persoonlijke muziek centraal gesteld. Aangrijpende, serene muziek waarin de spirituele vonk meer dan eens overslaat. Het orkest LUDWIG en accordeonist Vincent van Amsterdam slaan nu de handen ineen voor een programma rondom de wereldpremière van Accordeon Concerto (Thunder only happens when it’s raining) van Wim Henderickx.

Vincent van Amsterdam was al een tijd gefascineerd door de spirituele klanktaal van Henderickx. Hij heeft in het jaar voorafgaand aan het vroegtijdig overlijden van Wim Henderickx intensief met hem meegewerkt aan dit nieuwe concert voor accordeon en strijkorkest. Het werk is losjes geïnspireerd op de songtekst Thunder always happens when it rains uit Dream van de populaire band Fleetwood Mac. Henderickx werkte intensief aan dit concerto tot einde 2022. Bij zijn onverwachte overlijden op 18 december 2022 liet hij een vrijwel volledig uitgewerkte partituur achter, waarin de vorm nauwgezet was vastgelegd en het muzikale materiaal grotendeels in schetsvorm aanwezig was. In overleg met zijn weduwe Bea Steylaerts, de broer en zonen van Henderickx, en in nauwe samenwerking met Vincent van Amsterdam, realiseerde Diederik Glorieux de finale versie van het Accordeon Concerto in 2024.

Het gloednieuwe werk van Wim Henderickx wordt nu ingebed in een speciaal concertprogramma van LUDWIG en Vincent van Amsterdam met  werk van deze veel te vroeg overleden Vlaamse componist. On Haiku, voor shō en strijkkwartet, heeft een ceremonieel en ritueel karakter zoals veel werk van Wim. De compositie is geïnspireerd op vier haiku’s - Haru (Spring), Natsu (Summer), Aki (Autumn) en Fuyu (Winter) - en geeft de vier seizoenen weer in korte muzikale impressies

Infinitio heeft een open vorm, het lineaire concept van tijd vervaagt in dit werk, waardoor tijd oplost in ruimte, ruimte als de muzikale ruimte (partituur) en als de plaatsruimte (set-up van de instrumenten). Vijf muzikale materialen (melodie, ostinato, arabesken, akkoorden en pulsaties) kunnen in vrije volgorde, zelfs boven elkaar, worden uitgevoerd. Ze moeten wel alle vijf gebruikt worden.

Daarnaast wordt het sfeervolle werk Angel gespeeld van de Nederlands-Oekraïense componist Maxim Shalygin en nieuw werk van de jonge Vlaamse componist Benjamin Windelinckx.

Van Amsterdam is een ware pionier op het accordeon. Hij arrangeerde en speelde de Goldbergvariaties van Bach op zijn favoriete instrument. Componisten als Daan Manneke, Aart Strootman, Christiaan Richter en Maxim Shalygin schreven speciaal werk voor hem. Het Grammy-award winnende orkest LUDWIG werkte al samen met onder anderen sopraan Barbara Hannigan. Tijdens dit concert zijn te horen in een bezetting met louter strijkers.

Programma

Wim Henderickx – On Haiku (versie 2024) 
Maxim Shalygin - Angel
Benjamin Windelinckx - nieuw werk
Wim Henderickx – Infinitio
Wim Henderickx – Accordeon Concerto (Thunder only happens when it’s raining) 

LUDWIG
Vincent van Amsterdam - accordeon

Wim Henderickx - On Haiku