LeineRoebana / Elisabeth Hetherington

Euterpians
Hedendaags gecomponeerd, Muziek & dans

di 12 november, 20:30-21:45

Theater aan de Parade Casinozaal
LeineRoebana / Elisabeth Hetherington

Bij het wereldwijd gevierde Nederlandse dansgezelschap LeineRoebana stuwen muziek en dans elkaar tot grote hoogten. Dansende lichamen worden muziek, en wervelende muziek vuurt de dans aan. Het gezelschap onder aanvoering van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana gaat wederom een samenwerking aan met de gelauwerde sopraan Elisabeth Hetherington. In 2022 bracht het festival Hetherington en LeineRoebana al bij elkaar in de succesvolle voorstelling Sonus Motus met het Cello Octet Amsterdam. Tijdens November Music staat avonturier Hetherington extra in de schijnwerpers als artist-in-residence. Ze is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2024.

Tijdens hun nieuwe voorstelling Euterpians breken ze een lans voor de vrouw in de kunsten. Een bezinningsrijke dansvoorstelling over het omverwerpen van rolpatronen en archetypes in de wereld van kunst en muziek. Eigenzinnige, zestiende-eeuwse componistes als Maddalena Casulana, Francesca Caccini en Lucia Quinciani dienen daarbij als rolmodel. De dansvoorstelling biedt een moderne kijk op de artistieke rol van de vrouw. Vanaf de allereerste noot komt het podium tot leven door een samensmelting van oude en hedendaagse klanken, van Hildegard von Bingen tot Kate Moore, van Maddalena Casaluna tot Calliope Tsoupaki, van experiment en percussie tot harmonische compositie, van alledaagse bewegingen en gebaren tot complexe choreografie. 

Als danseres en sopraan zoekt de altijd veelzijdige Hetherington wederom naar nieuwe expressiemogelijkheden. Ze krijgt daarbij gezelschap van cellist/componiste Maya Fridman (November Music artist-in-residence van 2023), percussioniste Marianna Soroka en gitarist Wiek Hijmans. 



 

Programma

Andrea Leine, Harijono Roebana - concept & choreografie
Elisabeth Hetherington - zang
Marianna Soroka - percussie
Maya Fridman - cello
Wiek Heijmans - gitaar
Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Saoirse Lambkin O’Kane, Mariví van den Hooff - dans
Jeroen Smith - lichtontwerp