Onderdeel van de November Music Kunstmuziek Route Dit ticket is geldig voor de gehele Kunstmuziekroute
Prijs
€ 10.00
Korting
€ 5.00
Locatie
Willem Twee Toonzaal
Route
Alternatieve Kunstmuziek Route
  • Datum
    zo 8 nov. 2020
    Tijd
    13:30 - 14:30
    15:30 - 16:30
Maya Fridman
Zodra celliste Maya Fridman het podium betreedt en achter haar cello kruipt vindt er iets magisch plaats. De concerten van jonge Nederlands-Russische cellodiva vormen een totaalspektakel waarbij muziekperformance, instrumentale beheersing en pure uitstraling hand in hand gaan. ‘Maya heeft het unieke talent om te speuren naar de diepere intentie van muziek, en ze vertaalt dat vervolgens in een krachtige emotionele performance’, vertelt Maxim Shalygin, een componist met wie Fridman nauw samenwerkt. Tijdens November Music 2018 maakte Fridman nog grote indruk met de cellosolo Canti d’inizio e fine van Maxim Shalygin. 
 
Nu is ze terug met haar nieuwste programma Rituelen dat in samenspraak met het festival Cello Biënnale Amsterdam tot stand is gekomen. Op het programma louter nieuwe werken voor cello. Componist Wilma Pistorius bezingt de wereld van heksen en magie in haar Spell Cycle, terwijl Samuel Penderbayne naar mystieke natuurrituelen verwijst in zijn May. Speciale aandacht gaat uit naar de cellocompositie Tuusula uit 2015 van Bryce Dessner. Een ode aan het bekende Finse kunstenaarsdorp van weleer. Dessner is niet alleen de gitarist van de alom geliefde Amerikaanse indieband The National, maar is ook een gevierd componist. Dessner schreef al werken voor het Kronos Quartet, Ensemble Intercontemporain en de LA Philharmonic.


Pieter Wispelwey, Maya Fridman & Score Collective
Het neusje van de zalm op Nederlands cellogebied verzamelt zich vandaag in ’s-Hertogenbosch. Naast de uitermate getalenteerde en bevlogen celloperformer Maya Fridman, schuift niemand minder dan meestercellist Pieter Wispelwey aan. Met zijn bevlogen vertolkingen van Bachs Cellosuites heeft hij wereldwijd een standaard gezet. Maar Wispelwey is net als Fridman buitengewoon gecharmeerd van eigentijdse muziek. 

Het Score Collective nodigde het tweetal uit als solisten voor een exclusief, hedendaags concertprogramma. Score Collective is het ensemble voor nieuwe muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Het studentenensemble bestaande uit master-studenten richt zich op muziek van nu, aangevoerd door de bekende dirigent en nieuwe muziekspecialist Ed Spanjaard. 
 
Tijdens dit concert staat de cello in het zonnetje, en klinkt er werk van twee van de meest talentvolle jonge Nederlandse componisten. Van Jan Peter de Graaff gaat zijn celloconcert Rimpelingen in grote ensemblebezetting in reprise, en de Turks-Nederlandse componiste Meriç Artaç schrijft een nieuw celloconcert in kamermuziekbezetting.

In samenwerking met de Cello Biënnale.

Programma

Wilma Pistorius - Spell Cycle
Samuel Penderbayne - Mad
Saskia Venegas - Mesuda
Kaveh Vares - new work
Bryce Dessner - Tuusula

Maya Fridman - cello
 

Jan-Peter de Graaff - Rimpelingen
Meriç Artaç- new work

Score Collective o.l.v. Ed Spanjaard
Pieter Wispelwey - cello  
Maya Fridman - cello 

Bekijk & luister