Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Kleine Zaal
Genres Muziektheater

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de bloedige Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Op 11 november 1918 werd de vrede getekend. Een historische dag die nu heel dichtbij komt in een persoonlijke, intieme kameropera van de Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff. Zijn kameropera De Grens speelt op de dag die er aan voorafging, de dag dat de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht zocht in het neutrale Nederland. Voor deze opera werkte De Graaff samen met librettist Yuri Robbers.

Het verhaal brengt het historische conflict terug naar de actualiteit waarin grenzen nog steeds keihard getrokken worden. Een stationschef staat de gevluchte keizer als eerste op Nederlands grondgebied te woord. Hij vertegenwoordigt de kleine man die indirect door de oorlog getroffen wordt, maar die zich niet gehoord voelt door de heren politici. Hoe belangrijk is zijn mening? De Duitse keizer vraagt politiek asiel aan en krijgt dat uiteindelijk. Twee mannen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, worden door de omstandigheid gedwongen zich tot elkaar te verhouden.

Jan-Peter de Graaff  (1992) studeerde onder meer bij Guus Janssen, Calliope Tsoupaki en Diderik Wagenaar. Hij excelleert in een toegankelijke, eclectische klanktaal waarin de schwung van jazz, de spanningsbogen van filmmuziek, onversneden romantiek en avontuurlijke ritmische exercities een rol opeisen.

Zijn nieuwe kameropera ‘De Grens’ wordt uitgevoerd door het jonge Nederlandse ensemble But What About, met gastviolist Pieter van Loenen. Na het winnen van de Grote Kamermuziekprijs 2016 in Rotterdam heeft But What About er een bloeiende concertpraktijk in Nederland en Spanje aan overgehouden. Het ensemble bestaat uit slagwerker Antonio Pierna Garcia, bassist Julian Sarmiento, klarinettist Vincent Martig en accordeonist Wilco Oomkes. De vocale hoofdrollen worden vertolkt door mezzosopraan Eva Kroon als de Duitse keizer en sopraan Ginette Puylaert als de stationschef. Regie is in handen van Saskia Bonarius.

In samenwerking met Productiehuis Via Zuid / Opera Zuid en Stichting Leonore

Programma

Jan-Peter de Graaff - compositie
Yuri Robbers - libretto

But What About - ensemble
Eva Kroon - mezzosopraan
GInette Puylaert - sopraan
Pieter van Loenen - viool

Saskia Bonarius - regie
Hendrik Walther - licht / scenografie
Leo van den Boorn - kostuums

Bekijk & luister