Prijs
€ 0.00
Locatie
Sint-Janskathedraal
  • Datum
    do 7 nov. 2019
    Tijd
    16:00 - 16:30
De orgel neemt een sleutelpositie in binnen het oeuvre van de Nederlandse componist Daan Manneke. In de jaren zestig studeerde hij orgel aan het Brabants Conservatorium bij Huub Houët en Louis Toebosch, en bij Kamiel D'Hooghe in België. Meer dan 25 werken voor orgel en verschillende combinaties zijn van Manneke’s hand. De overdonderende, ruimtelijke klank van het orgel weet Manneke al decennia te inspireren. Daarnaast vormt het orgel voor Manneke een directe link met de muziektraditie van grote voorbeelden als Bach en Sweelinck. 
 
De vaste organist van het beroemde orgel van de Sint-Janskathedraal, Véronique van den Engh speelt een aantal van Manneke’s karakteristieke orgelwerken, waaronder
Voorspel op de naam BACH en Patronen
 
Begin 2008 volgde Van den Engh Maurice Pirenne op als organist van de Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch. De laatste jaren heeft Van den Engh verschillende cd’s uitgebracht met opnames op het 400 jaar oude Sint-Jansorgel, een van de allermooiste orgels die Nederland rijk is.
 
Naast het werk van Daan Manneke staat ook Pour Notre-Dame van festivalcomponist en componist-des-vaderlands Calliope Tsoupaki op het programma, een recent werk dat refereert aan de brand in de befaamde kathedraal in Parijs.

 

Programma
Calliope Tsoupaki - Pour Notre-Dame
Daan Manneke - Voorspel op de naam BACH
Daan Manneke - Agnus Dei (Tombeau pour Maurice Pirenne)
Maurice Pirenne - Pensées pour Positif
Daan Manneke - Patronen
I Festivo ma non troppo
II Grave e molto sostenuto
III Tranquillo
IIIb Moderato (Fuga)
IV Con spirito
V Adagio
 
Veronique van den Engh - orgel