Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Het uitzonderlijke leven van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster Harriet Tubman (c.1822-1913) staat centraal in de muziektheatrale voorstelling Harriet. Een idee van sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes. In hun muziektheatrale portret komt Tubmans indrukwekkende levenswandel op intieme wijze tot leven. Een aangrijpend verhaal over vrijheid dat keer op keer verteld dient te worden, en niets aan actualiteit heeft ingeboet. 
 
Als jonge vrouw wist Harriet Tubman aan haar slavenbestaan te ontkomen via de sluiproutes van de roemruchte ‘Underground Railroad’. Met gevaar voor eigen leven keerde zij nog vele malen terug om honderden anderen te bevrijden. Ze vocht mee tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en droeg bij aan de afschaffing van de slavernij. Maar daarmee bleek de strijd om vrijheid nog lang niet ten einde. 
 
In het libretto dat is geschreven door Mayra Santos-Febres en Lex Bohlmeijer deelt Harriet haar levensverhaal met de jonge protegee Alice. Ze vertelt over de gewelddadige verwonding aan haar hoofd toen ze jong was. Over de religieuze visioenen die ze daaraan overhield en die haar een uitweg wezen. De rol van Harriet Tubman wordt vertolkt door de befaamde sopraan Claron McFadden, een muze van componisten als Louis Andriessen en Rob Zuidam. Protegé Alice is een rol van de jonge sopraan Naomi Beeldens die al samenwerkte met dirigent Philippe Herreweghe en componiste Annelies Van Parys. 
 
De in Londen actieve Hilda Paredes is een van de meest toonaangevende Mexicaanse componisten van haar generatie. Haar composities worden over de hele wereld uitgevoerd op grote internationale festivals. Topensembles als het Arditti Quartet, Neue Vocalsolisten en Ensemble Modern voeren Paredes’ werk uit. Critici prijzen haar muziek voor de geraffineerde, dramatische kracht en poëtische aanpak. 
 
Muziektheater Transparant uit Antwerpen is al diverse malen te gast geweest tijdens November Music en verrast iedere maal met eigenzinnige muziektheatrale producties die ook in het buitenland veel furore maken. HERMESensemble is een van de Vlaamse topensembles voor nieuwe muziek.
 
Credits:
Lees meer
 
Componist - Hilda Paredes
Tekst - Lex Bohlmeijer, Mayra Santos-Febres
Regie - Jean Lacornerie
Video-ontwerp - Miwa Matreyek
Dirigent - Manoi Kamps
Zang - Claron McFadden & Naomi Beeldens
Ensemble - HERMESensemble  
(viool - Wibert Aerts, gitaar - Nico Couck, percussie - Gaetan La Mela)
Elektronica - CIRM Experimentalstudio / Monica Gil Giraldo
Lichtontwerp, scenografie, digital lighting - peter Quasters
 
Een productie van Muziektheater Transparant
 
In coproductie met Festival Internacional Cervantino 2018, HERMES Ensemble, Théâtre de la Croix-Rousse Lyon, Muziekgebouw aan ’t IJ, Operadagen Rotterdam
 
Met de steun van Ammodo, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, Fondo Nacional para la Cultura y las Artes, Mexico (FONCA) en The Composers’ Fund, een PRS for Music Foundation initiatief i.s.m. Esmée Fairbairn Foundation en Coordinación de Difusión Cultural UNAM..
 
Met een compositieopdracht voor Hilda Paredes van Festival Internacional Cervantino 2018, Muziekgebouw aan 't IJ en Coordinación de Difusión Cultural UNAM.
Programma

Hilda Parades - Harriet

Muziektheater Transparant

 

Bekijk & luister