Prijs
€ 12.00
Korting
€ 6.00
Locatie
Grote Kerk
  • Datum
    wo 11 nov. 2020
    Tijd
    19:00 - 21:00

Elke componist of musicus hoopt de concertervaring naar nieuwe luisterdimensies op te tillen. Live muziek als een ware totaalervaring. De Nederlandse geluidskunstenaar en elektronicawizard Fedde ten Berge is één van de absolute pioniers op dit gebied. Ten Berge ontwerpt en bouwt interactieve klankinstallaties en geeft concerten met elektronische muziek. Grote bekendheid verwierf hij met zijn indrukwekkende Pentacle, een 15.3 mobiel surround speakersysteem waarbij het publiek letterlijk omgeven wordt door geluid. Tijdens een solo-optreden geeft Ten Berge deze avond het publiek een indruk van zijn veelzijdige talent. Eerder trad hij al op tijdens het Amsterdam Dance Event en Sonic Acts.

Na de pauze is het muzikale woord aan gitarist Bram Stadhouders. Of hij nu samenwerkt met Aart Strootman, Jim Black, Sidsel Endresen of het Nederlands Kamerkoor, Stadhouders zoekt altijd de grenzen op. Zijn speciale belangstelling gaat uit naar de ongekende mogelijkheden van elektronica. Met zijn nieuwste project The Pentacle Surround Guitar gaat Stadhouders vele stappen verder. Na een lange speurtocht naar het ideale systeem stuitte Stadhouders op het speakersysteem The Pentacle, ontwikkeld door Fedde ten Berge van STEIM (Studio for Electro-Instrumental Music) in Amsterdam. Dit mobiele Nederlandse geluidssysteem sloot perfect aan bij Stadshouders’ idee van live muziek als ruimtelijke ervaring. Zijn The Pentacle Surround Guitar is een compositie voor surround-gitaar, algoritmische beats en het 15.3 Pentacle Surround Sound System.

‘Voor dit project laat ik een jazzgitaar ombouwen naar surround-gitaar door middel van pickups (gitaarelementen) van het Amerikaanse merk Ubertar. Elke snaar wordt apart opgevangen door de pickup en naar een eigen kanaal in de computer gestuurd. Via een computerprogramma kunnen deze snaren ook constant naar andere speakers verstuurd worden. Zo kan ik bijvoorbeeld een vol akkoord op de gitaar spelen, waarbij elke noot uit een andere locatie komt’, legt Stadhouders uit. Via een feedback systeem wordt het gitaarspel van Stadhouders beïnvloed door de ruimte, en wordt de ruimte – in dit geval de prachtige Grote Kerk – zelf gevuld met zijn spel. Voor zijn compositie heeft Stadhouders zich onder meer laten beïnvloeden door de mathematische schoonheid van het zonnestelsel en de harmonie der sferen. Het publiek bevindt zich in een cirkelvorm om de muzikant en wordt deel van de spectaculaire, ruimtelijke ervaring.

Programma

19.00 - 19.45 uur: Fedde ten Berge - Pentacle

20.15 - 21.00 uur: Bram Stadhouders - The Pentacle Surround Guitar

Fedde ten Berge, Bram Stadhouders

Bekijk & luister