Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Grote Kerk
Wereldse klanken dalen vanavond neer tijdens het slotconcert van het festival in de Grote Kerk. The Gurdjieff Ensemble vierde al successen in 26 verschillende landen en 150 steden. Centraal staat de muziek van de Armeense componist George Gurdjieff (1866-1949). In zijn visionaire muziekwerken hoopte Gurdjieff de mens uit zijn waakslaap te schudden, aangevuurd door heilige rituele dansen. Muziek speelde een hoofdrol binnen dit fysieke bewustwordingsproces. Op reis door Azië trof Gurdjieff de mooiste melodieën aan. Aardse muziek die hij liet omzetten door zijn muzikale metgezel, de Rus Thomas de Hartmann (1885-1956). Het resultaat zijn meditatieve, lyrische pianowerken die door coryfeeën als Herbert Henck en Keith Jarrett op plaat zijn vereeuwigd. 
 
Het in 2008 opgerichte The Gurdjieff Ensemble onder leiding van de Armeense dirigent en arrangeur Levon Eskenian keert terug naar de wortels van deze louterende muziek. Met een arsenaal aan authentieke Armeense en Oosterse volksmuziekinstrumenten laten Eskenian en zijn gezelschap deze schitterende muziek herleven. Bekend zijn de weemoedige duduk en ud (luit). Maar The Gurdjieff Ensemble herbergt ook de prachtige blul (fluit) en kamancha (vedel). De pianowerken maken plaats voor sprankelende composities vol hartverscheurende melodieën die je direct naar exotische oorden vervoeren. Gurdjieff’s muziek komt thuis. 
 
Daarnaast voert The Gurdjieff Ensemble veel werk uit van de Armeense monnik en componist Komitas (1869-1935). Komitas groeide net als Béla Bartók uit tot een pionier van de etnomusicologie.  Het toplabel ECM Records pikte The Gurdjieff Ensemble snel op. In 2012 wonnen ze een Edison voor hun debuut-cd met Gurdjieff’s composities. In 2016 gooide het ensemble hoge ogen met hun Komitas-opnames. De pers is lyrisch. ‘Verfijnd, hemelbestormend en atmosferisch’, schreef The Guardian.
Lees meer
Gurdjieff Ensemble


Levon Eskenian - artistiek leider, arrangeur

Emmanuel Hovhannisyan - duduk, pku, zurna

Norayr Gapoyan - duduk, bas duduk

Armen Ayvazyan - kemençe

Avag Margaryan - pogh, zurna

Aramayis Nikoghosyan - ud

Meri Vardanyan - kanun

Davit Avagyan - tar

Vladimir Papikyan - zang, santur

Mesrop Khalatyan - dap, dhol
 
Bekijk & luister