Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
  • Datum
    ma 8 nov. 2021
    Tijd
    20:30 - 21:45
Genres Minimal music / Pop

Hoog bezoek tijdens November Music. De Amerikaanse componist en minimal music legende Terry Riley komt langs voor een exclusief concert. Samen met zijn zoon, de briljante gitarist/componist Gyan Riley, grasduinen ze op verfrissende wijze door oud en nieuw repertoire. Het speelplezier spat ervan af als de Rileys het podium betreden. Jazz, blues, Indiase ragas, minimal, ragtime, folk en klassiek impressionisme wordt door het duo op verbluffende wijze geabsorbeerd en nieuw leven ingeblazen.

Het is niet alleen improviseren op het allerhoogste niveau, maar er komen sowieso flinke brokken muziekgeschiedenis langs. Met zijn klassieker In C uit 1964 schreef Terry Riley zichzelf in de muziekannalen en legde hij de basis voor de minimal music-stroming. Componisten als Philip Glass, John Adams en Steve Reich bezorgden de stroming nog meer populariteit, maar Terry Riley plaveide onbekommerd zijn eigen pad. Zijn adembenemende, nachtelijke synthesizersolo’s uit de jaren zeventig wezen vooruit naar de dance en trance-muziek. Rileys latere, uiterst vruchtbare samenwerking met het Kronos Quartet leverde een reeks indrukwekkende strijkkwartetten op.

Op zijn beurt heeft zoon Gyan met veel voortvarendheid een eigen muziekcarrière uitgestippeld. Als gitaarvirtuoos werkte hij al samen met componist John Zorn, violist Timba Harris, slagwerker Zakir Hussain en  gitaarkameraad Julian Lage. ‘Gyan Riley is een Amerikaanse eenmans-muziekmachine die met veel liefde muziekinvloeden uit de jazz, wereldmuziek en het post-minimalisme omarmt’, schreef The New Yorker. Als duo weten vader en zoon Riley het publiek keer op keer te betoveren met heerlijk spontane, van leven bruisende, inspiratierijke concerten.

Bekijk & luister