Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Grote Kerk
De magische wereld van de middeleeuwse componiste en mystica Hildegard von Bingen spreekt nog immer tot de verbeelding. Een vrijdenker en powervrouw die haar eigen taal ontwierp, vrijuit over vrouwelijke seksualiteit schreef en haar nonnen - zeer ongebruikelijk in de twaalfde eeuw - liet toneelspelen. En haar muziek is van een tijdloze schoonheid. Rond een oorspronkelijke uitvoering van Hildegards' bekendste vocale meesterwerk Ordo Virtutum (De Orde der Deugden) schreef componist Steven Kamperman 'een opera van nu, gregoriaans van toen'. 
 
Als klarinettist, saxofonist en rasimprovisator heeft Kamperman (1970) een buitengewoon grote interesse ontwikkeld voor etnische muziek. Van muziek uit Afrika en Servië tot Turkse volksmuziek. De archaïsche klankwereld van Hildegard is dan niet ver weg. In zijn muziektheatrale Hildegard klinken de terugkerende melodieën van Hildegard von Bingen soms herkenbaar, maar weten vooral te verrassen vanuit een nieuw perspectief. Van barok tot hedendaags en zelfs een vleugje flamenco: Kamperman smeedt het geheel tot een fonkelende, caleidoscopische klankwereld. 
 
Om zijn Hildegard tot leven te wekken heeft Kamperman een ijzersterk ensemble om zich heen verzameld. Het libretto voor Hildegard is ontsproten aan de fantasie van Kirsten Roosendaal. Regisseur Annechien Koerselman laat de stemmen van het alom geprezen vocale kwintet Wishful Singing schitteren in een sfeervolle regie samen met de veelzijdige sopraan Wynanda Zeevaarder als Hildegard en de barse bas van Marc Pantus als haar tegenspeler abt Kuno van Disibodenberg. Kamperman en Wishful Singing krijgen daarnaast gezelschap van altviolist George Dumitriu, organist Berry van Berkum en bassist Dion Nijland. Dit alles komt samen in de prachtige setting van de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch.
 
 
Credits:
Lees meer
Steven Kamperman, Hildegard von Bingen - muziek*
Kirsten Roosendaal - libretto
Annechien Koerselman - Annechien Koerselman
 
Wynanda Zeevaarder - Hildegard
Marc Pantus - Abt Kuno von Disibodenberg
Vocale kwintet Wishful Singing - zusters / deugden
George Dumitriu - altviool, viool
Steven Kamperman - klarinetten
Berry van Berkum - pijporgel
Dion Nijland - contrabas
 
Vera Selhorst - kostuumontwerp
Allard Willemse - fotografie
Roodlof / Thies de Waard - Grafisch ontwerp
 
 
Programma

Steven Kamperman - Hildegard*

* Wereldpremierè

Wynanda Zeevaarder, Marc Pantus, Wishful Singing, Steven Kamperman, George Dumitriu, Berry van Berkum, Dion Nijland

Bekijk & luister