Een droomhuwelijk wordt dit jaar voltrokken op November Music. De Amerikaanse saxofonist en componist Steve Coleman verwerkelijkt met zijn groots opgezette Synovial Joints een onovertroffen verbond tussen jazz, minimal music en hedendaags gecomponeerd. ‘Een verbluffend ambitieuze verwezenlijking van zijn muzikale benadering. Eén van de beste albums van het jaar’, schreef The New York Times over Colemans' monsteronderneming.

Coleman geldt al jaren als een van de vooruitstrevendste jazzmusici van Amerika. Hij kreeg twee jaar geleden de prestigieuze MacArthur Fellowship. In zijn muziek hoor je de invloeden van John Coltrane, wereldmuziek maar ook de magie van wiskundige patronen. Synovial Joints is het voorlopige hoogtepunt in Colemans’ oeuvre. De suite is geschreven voor een groter ensemble dat zowel uit jazz- als uit klassieke musici bestaat. In Coleman’s muzikale meerstromenland vloeien dan ook verschillende invloeden subtiel samen zoals latin, funk, jazz, klassiek en volksmuziek. 

‘Gewrichten verbinden delen van het menselijk lichaam zoals Coleman muzikale invallen combineert. Niet zo heel ingewikkeld dus, ware het niet dat hij er nog het concept van de 'camouflage orchestratie' bij bedacht. Iets met het ongeorganiseerde geluid in oerwouden, maken we uit de hoestekst op. Het klinkt in elk geval geweldig. Thema's komen op en verdwijnen weer, verdrukt door strijkers of zelfs zangstemmen. Langzaam vergeet je bij het luisteren de conceptuele gedachten en laat je je meevoeren door prachtig samenspel. **** (de Volkskrant)
 
‘Voor Synovial Joints bereidde hij zijn vaste groep Five Elements uit tot een 21-koppig ensemble en liet hij zich inspireren door gelaagdheid van vogelgezang in het Braziliaanse regenwoud waar hij gedurende langere tijd verbleef. Nog steeds is er het spel met complexe ritmische structuren. Maar door de rijke klankkleuren en de grotere muzikale verbanden, ontstaat er een totaalconcept dat een complete muzikale wereld herbergt waarin Coleman op briljante wijze de grenzen meer dan ooit laat vervagen’ ***** (Jazzism)
 
Lees meer

Voor November Music krijgt het project een Nederlands tintje. Coleman komt met zijn zesmanformatie The Council of Balance naar Den Bosch. Deze Amerikaanse topband gaat samenwerken met de blazers en strijkers van het Rotterdamse DoelenEnsemble. 

I.s.m. De Doelen (Rotterdam) en De Bijloke (Gent)
 
Steve Coleman and the Council Of Balance
Steve Coleman - altsaxofoon, composities
Jonathan Finlayson - trompet
María Grand - tenorsaxofoon
Miles Okazaki, gitaar 
Anthony Tidd - bas 
Dan Weiss - drums
 
DoelenEnsemble
Maarten van Veen - piano
Ilse Eijsink - (bas)klarinet
Marieke Franssen - (piccolo)fluit
Floris Onstwedder - (piccolo)trompet
Marijn Migchielsen - (bas)trombone
Eva Stegeman - viool
Jellantsje de Vries - viool
Katya Woloshyn - altviool
Andrea Gomez Oncina - cello
Nienke Kosters - contrabas
Wilbert Grootenboer - percussie

 

Programma

Steve Coleman - Synovial Joints

Steve Coleman and The Council of Balance, DoelenEnsemble

Bekijk & luister