Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Grote Kerk
Een twintigste-eeuws meesterwerk dat inmiddels vijftig jaar oud is maar nog niets van haar grandioze glans heeft verloren. Met ‘Stimmung’ schreef Duitslands bekendste naoorlogse componist Karlheinz Stockhausen een van zijn toegankelijkste en mooiste werken. Een koorwerk van ruim één uur waarin de meester een magistraal spel ontketent met boventonen. Zinderende klanknevels die zich als een regenboog van tonen in alle kleurnuances ontvouwen. Onder invloed van de Amerikaanse oerminimalist La Monte Young – van wie tijdens November Music 2017 nog werk klonk- bekokstoofde Stockhausen zijn eigen kosmische boventonenspektakel. De avant-gardist Stockhausen (1928-2007) wordt geroemd als een van de belangrijkste vernieuwers van de naoorlogse gecomponeerde muziek en elektronische muziek. 
 
Exact vijftig jaar na de totstandkoming voeren zes zangers van Silbersee opnieuw het grensverleggende werk ‘Stimmung’ van Stockhausen uit. Toen de compositie in 1969 op het Holland Festival te horen was, ontstond er nog een kleine rel. Het concert werd onderbroken door een discussie tussen voor- en tegenstanders van het werk waaronder Provo’s, studenten en componisten als Peter Schat en Louis Andriessen. Nu gaat ‘Stimmung’ in de herkansing en Het Parool noemde het “een betoverende ervaring.” 
 
Naast ‘Stimmung’ van Stockhausen worden er gelijkgestemde koorwerken uitgevoerd. Anthony Fiumara, festivalcomponist in 2017, schreef met ‘Graduales 1 & 2’ (2007) twee eigentijdse stukken voor de stem, deels gebruikmakend van canontechnieken uit de renaissance. Van de Koreaanse componiste Seung-Won Oh wordt haar werk ‘Recollection for ChoHee’ (2006) uitgevoerd, geïnspireerd op poëzie van deze zestiende-eeuwse Koreaanse schrijfster. Alle drie de werken zijn te beleven als een gebed. Silbersee brengt dit programma als een avondritueel van stemmen en stemmingen.
 
Muziektheater gezelschap Silbersee is dit jaar ensemble-in-residence tijdens November Music 2018 met een drietal concerten waarbij de kwaliteit en diversiteit van dit collectief goed tot haar recht komt. De interdisciplinaire voorstellingen van Silbersee zijn elk op een eigen manier poëtisch, fysiek en ontwapenend.
 
Credits:
Lees meer

Muzikale leiding - Romain Bischoff| 
ZangJennifer Claire van der Hart, Michaela Riener, Katharine Dain, Fanny Alofs, Edward Leach, Arnout Lems, Gunnar Brandt-Sigurdsson, Marijn Zwitserlood
Lichtontwerp - Jeroen Smith
Beeld - Pascale Miller / VOZ'Image

Programma
Karlheinz Stockhausen – Stimmung 
pauze
Anthony Fiumara – Graduales 1 & 2
Seung-Won Oh – Recollection for ChoHee 
 
Silbersee
Bekijk & luister