Genres Jazz / New world music / Pop
Liefhebbers van spitse, hokjesgeestverpulverende improvisatiemuziek krijgen deze avond een subliem dubbelconcert voor de kiezen. 
 
Benjamin Herman’s Bughouse
Aftrap is voor de Nederlandse jazzsaxofonist Benjamin Herman, bekend van New Cool Collective. Maar op zijn vijftigste verzet Herman nog maar eens de muziekbakens. Met zijn viermansproject Bughouse brengt Herman moderne grotestadsjazz van de bovenste plank. Bughouse is een rauw en energiek project met drummer Olav van den Berg (Seein’ Red / Lärm), bassist Peter Peskens (Jungle By Night / The Mysterons) en gitarist Reinier Baas. 
 
De bruisende punkjazz van Bughouse is geïnspireerd op de do it yourself-mentaliteit van jaren zeventig Engeland. Herman kan eindelijk zijn beide muzikale liefdes, punk en jazz, combineren in één band. Een andere invloed is de jong overleden, rebelse Britse saxofonist Xero Slingsby die in de jaren tachtig in Amsterdam verbleef. “Zijn symbiose van free jazz en punk en de attitude waarmee hij optrad, sprak mij veel meer aan dan de jazz die op radio en tv te zien was”, aldus Herman. “Verder was ik als jonge muzikant zeer gecharmeerd van de swag en de stijl van John Lurie van The Lounge Lizards.”
 
Secret Chiefs 3
De New Yorkse avontuurlijke spirit staat recht overeind bij het vermaarde collectief Secret Chiefs 3 van componist/gitarist Trey Spruance die eerder samenwerkte met iconische Mike Patton-bands als Faith No More en Mr. Bungle. Wiens muzikale honger na de John Zorn-dag van maandag 5 november nog niet gestild is, krijgt deze avond een uiterst smakelijk én pittig nagerecht voorgeschoteld. Secret Chiefs 3 staan bekend om een esoterische en exotische cocktail van muziekstijlen waarin elementen uit de surfrock, wereldmuziek, zigeunerswing, death metal, Afrikaanse funk en filmmuziek opduiken. 
 
Tijdens November Music richten de Secret Chiefs zich op de uitvoering van John Zorns’ Masada composities die ze in spectaculaire, buitengewoon kleurrijke arrangementen gieten. Secret Chiefs 3 komt in een zevenkoppige topbezetting naar November Music met gitaristen Trey Spruance en Jason Schimmel, violist Eyvind Kang, toetsenist Matt Lebofsky, bassist Shanir Blumenkranz en slagwerkers Ches Smith en Kenny Grohowski.
Programma

20.30 - 21.30 uur - Benjamin Herman Bughouse
22.00 - 23.00 uur - Secret Chiefs 3

Benjamin Herman Bughouse
Benjamin Herman (saxofoon), Reinier Baas (gitaar), Peter Peskens (basgitaar), Olav van den Berg drums)

Secret Chiefs 3
Trey Spruance (gitaar) Jason Schimmel (gitaar), Matt Lebofsky (keyboard), Eyvind Kang (viool), Shanir Blumenkranz (bas), Ches Smith (percussie), Kenny Grohowski (drums)

 

Bekijk & luister