Iedereen heeft twee oren. Weinig mensen kennen echter de fascinerende wereld die schuilgaat achter het luisteren via die twee kanalen. Zo kan een klein verschil in frequentie bijvoorbeeld de illusie van een puls, ook wel binaural beating genoemd, oproepen. Samen met het Belgische muziekgezelschap Spectra duikt de Nederlandse componiste en dichter Rozalie Hirs in de magische klankwereld van deze hallucinerende binaural beats.
 
In haar nieuwe compositie Dreams of Airs gebruikt Rozalie Hirs binaural beatings voor het opwekken van hersengolven die normaliter worden toegeschreven aan toestanden tijdens mediteren, slapen, dromen of creatieve processen. Dreams of Airs biedt een unieke luisterervaring, waarin het publiek wordt meegevoerd door hypnotiserende versnellingen en vertragingen. De combinatie van gesproken woord, muziek en visuals prikkelt tegelijkertijd meerdere zintuigen. Ruimtelijke objecten vormen daarnaast een zichtbare verbinding tussen uitvoerders en publiek. 
 
In haar werk weet Hirs op poëtische wijze de zindering en schoonheid van pure klank te ontleden. Haar poëzie en muziek zijn tegelijk lyrisch en experimenteel. Het avontuur van de luister- en leeservaring en de verbeelding staan steeds centraal. Dreams of Air wordt uitgevoerd door zangeres Nora Fischer, vorig jaar nog te gast op November Music met The Secret Diary of Nora Plain, en het Belgische ensemble SPECTRA onder leiding Filip Rathé. Het ensemble werkte in zijn 25-jarige geschiedenis al samen met Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hurel en Nicolaus A. Huber.
 

Credits:

Lees meer
Rozalie Hirs – muziek, poëzie
Boris Tellegen, Geert Jan Mulder – beeld
Johan Reyniers – dramaturgisch advies
Quentin Meurisse – geluidsprojectie
Filip Rathé – dirigent
Nora Fischer – stem
Tille Van Gastel – fluit
Cedric De Bruycker – (bas)klarinet
Frank Van Eycken – slagwerk
Jona Kesteleyn – elektrische gitaar
Gabi Sultana – piano
Pieter Jansen – viool
Bram Bossier – altviool
Peter Devos – cello
 
Programma
Rozalie Hirs - Dreams of Airs*
 
* Wereldpremière
 
SPECTRA onder leiding van Filip Rathé
Nora Fischer - sopraan
 
Bekijk & luister