De Nederlandse componist Rob Zuidam weet als geen ander de magie van de opera naar de 21e eeuw te vertalen. Robert Zuidams muzikale universum heeft een uitgesproken, theatrale kant, waarbij hij zich aangetrokken voelt door de poëtische kracht van het woord. Zuidam was in 2013 al festivalcomponist tijdens November Music en in dat jaar componeerde hij ook Bosch Requiem. Nu komt hij terug met een dubbelprogramma in de middag en avond  in de Willem II concertzaal. Zijn intieme vertelling Troparion wordt allereerst uitgevoerd door het Stolz Ensemble en alt Helena Rasker. Dit prachtige opdrachtwerk van onder andere het Holland Festival en November Music uit 2013 wachtte nog steeds op een uitvoering in ’s-Hertogenbosch.
 
‘Een verhaal over hoop en weemoed, over gevangen zitten in het heden, en het onvermogen om een brug te kunnen slaan tussen het verleden en de toekomst’, vertelt Zuidam over Troparion. Zuidam schreef zijn compositie op het bijzondere stemgeluid van alt Helena Rasker. Zij speelt een vrouw die haar tranen op een dode tak laat vloeien, in de hoop dat God hem nieuw leven inblaast en er nieuwe bladeren, bloemen en vruchten aan zullen verschijnen. Daarbij vertelt ze verhalen uit de middeleeuwen en uit kronieken van Byzantijnse heiligenlevens. Ter vervolmaking van het Zuidam-tweeluik gaat later op de avond Zuidams nieuwe opdrachtwerk voor het Vlaamse ensemble Het Collectief en zijn andere muze sopraan Katrien Baerts in première. 
 
Troparion wordt uitgevoerd door Helena Rasker (alt), Mirjam Teepe (fluit), Marieke Schut (hobo), Anna voor de Wind (klarinet), Pauline Post (piano), Joey Marijs (slagwerk), Jellantsje de Vries (viool), Lisa Eggen (altviool) en Doris Hochscheid (cello).
Bekijk & luister