Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
De in Nederland actieve Engelse componist Richard Ayres verbindt spitsvondige compositorische ideeën met humor en een brede muzikale smaak. Wervelende muziek die de luisteraar voortdurend op het puntje van de stoel krijgt. Zijn nieuwe voorstelling The Garden (No. 50) voert ons binnen in een caleidoscopische semi-geënsceneerde klankwereld. Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen en schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.
 
The Garden is een cyclische vertelling over een man die uit ontevredenheid met zijn leven begint te graven in zijn tuin naar het middelpunt van de aarde, in een boom klimt en wordt meegevoerd door wolken en vogels, steeds hoger de hemel in. Uiteindelijk belandt hij weer bij die zelfde boom in zijn tuin. Deze wonderlijke geschiedenis mondt bij Ayres uit in een liedcyclus voor zanger en ensemble. Hij liet zich daarbij inspireren door de groteske fantasiewereld van Jheronimus Bosch en de visionaire Goddelijke Komedie van Dante. Daarnaast gebruikt Ayres teksten die hij opving uit films en de kroeg. Zijn kleurrijke, speelse muziek wordt begeleid door de zinsbegoochelende illustraties van de bekende Amerikaanse videokunstenaar Martha Colburn. Rijzende klassieke ster, de Australisch/Amerikaanse bas Joshua Bloom, is gespecialiseerd in moderne muziek en vertolkte al rollen in werk van Gerald Barry en György Ligeti. De muzikale uitvoering is in handen van Neerlands beste ensemble voor nieuwe muziek Asko|Schönberg onder leiding van Bas Wiegers.
 
'Ongebreidelde fantasie in de achtertuin' (****) Trouw
 
‘Asko|Schönberg maakt er een feest van’ de Volkskrant
 
‘The Garden van componist Richard Ayres klinkt alsof Frank Zappa postuum The hitchhiker’s Guide to the Galaxy op muziek heeft gezet.’ (****) NRC Handelsblad
 
Programma
Richard Ayres - The Garden*
 
* Compositieopdracht Asko|Schonberg en London Sinfonietta is tot stand gekomen met steun van het Fonds Podiumkunsten. Het werk van Martha Colburn wordt ondersteund door het Amsterams Fonds voor de Kunst en Mondriaan Fonds.
 
Asko|Schönberg onder leiding van Bas Wiegers
Joshua Bloom - bas
Martha Colburn - video
 
 
Bekijk & luister