De spirituele vonk slaat meerdere malen over in de nieuwe multimediale voorstelling Revelations van de vooraanstaande Vlaamse componist Wim Henderickx en regisseur Wouter Van Looy van Muziektheater Transparant. In veel van zijn meditatieve composities weet Henderickx door te dringen tot de stilte en klankschoonheid. Tijdens November Music 2012 presenteerde het HERMESensemble en Wim Henderickx al een inspirerend concertprogramma. Nu zijn ze terug met Henderickx’ Revelations. De componist vertrekt vanuit de indrukwekkende visioenen van de 13e-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch d’Anvers. Een mystica die op zoek was naar een extatische band met de Goddelijke Ander. Het werk is ook doordrongen van de aanslagen die België in 2016 troffen.
 
“Dat metafysische is momenteel erg actueel in mijn artistieke leven. Dat zoeken en proberen open breken. Ik wil de tijd openbreken, de muziekgenres, de religies”, vertelt de componist. Voor Henderickx vormt Hadewijch’s spirituele queeste aanleiding tot een actueel woordeloos werk, waarin inspiratie doorklinkt van middeleeuwse en renaissancemuziek voor vrouwenstemmen. Naast het veelzijdige HERMESensemble, Cappella Amsterdam en sopraan Lore Binon krijgt de elektronische muziek van Jorrit Tamminga een belangrijke plaats binnen de muziekvoorstelling. Revelations wordt geregisseerd door Wouter Van Looy. Samen met videokunstenaar Kurt d’ Haeseleer zorgt Van Looy voor een verbluffend toneelbeeld.
 
Lees meer
CREDITS
Compositie | Muzikale leiding: Wim Henderickx
Tekst: Hadewijch
Regie: Wouter Van Looy
Dramaturgie: Veerle Fraeters
Video: Kurt d’Haeseleer
Sopraan: Lore Binon
Electronica: Jorrit Tamminga 
Ensemble: HERMESensemble
Koor: Cappella Amsterdam
Lichtontwerp: Peter Quasters
 
Revelations is een productie van Muziektheater Transparant in coproductie met deSingel Antwerpen, Operadagen Rotterdam, HERMESensemble en Cappella Amsterdam.
Bekijk & luister