Een meditatieve muziekmarathon om het festival op de slotzondag in stijl te bekronen. Dompel je onder in de serene klankwereld van een van de roemruchtste strijkkwartetten van de twintigste eeuw: het Tweede strijkkwartet uit 1983 van de Amerikaan Morton Feldman. Een hallucinerend meesterwerk dat Feldman vier jaar voor zijn dood schreef. Het maar liefst vijf uur durende strijkkwartet breekt alle records, zowel voor de spelers als luisteraars. Voldoende zitvlees is handig, hoewel de zinsbegoochelende muziek je sowieso meesleept. Als je je eenmaal overgeeft aan Feldmans verstilde, dromerige klankpatronen, word je er onherroepelijk in meegezogen.

De uitermate verslavende muziek van Feldman wordt wel eens vergeleken met de fijnmazige weefpatronen van Oosterse tapijten, objecten die Feldman overigens driftig verzamelde. Tijdens het afgelopen Minimal Music Festival in Amsterdam was de uitvoering van Feldmans Tweede strijkkwartet een van de onbetwiste, drukbezochte hoogtepunten.

De vier dames van het Ragazze Quartet zorgen ieder jaar voor een muzikaal hoogtepunt op November Music en ook dit concert belooft weer een unieke ervaring. Over een van de eerdere, zeldzame uitvoeringen van Feldmans Tweede strijkkwartet door het Ives Ensemble schreef De Volkskrant: ‘Na bijna drie uur ben je één met zestien snaren die resoneren in tijd en ruimte.’ Kortom: een geestverruimende concertervaring die je niet wilt missen.

 
Ragazze Quartet bestaat uit Rosa Arnold (viool), Jeanita Vriens (viool), Annemijn Bergkotte (altviool) en Rebecca Wise (cello).
Programma

Morton Feldman - Tweede Strijkkwartet

Ragazze Quartet

Bekijk & luister