Het Franse Quatuor Diotima kan altijd rekenen op een warm onthaal tijdens November Music. Een kwartet met een groot hart voor vernieuwing en avontuur, zoals bleek tijdens eerdere festivaledities. Tijdens dit recital speelt het kwartet een aantal van haar hoogtepunten, met de focus op festivalcomponist Rebecca Saunders. Adembenemende, gedurfde kwartetmuziek die Diotima voor veel November Music-bezoekers definitief op de kaart zette. Centraal staat het opdrachtwerk Unbreathed dat Rebecca Saunders speciaal schreef voor onder meer November Music, Wigmore Hall en andere festivals. In het werk uit 2018 speelt Saunders naar eigen zeggen de concepten ‘ontkenning’ en ‘afgelegen’ tegen elkaar uit. 
 
De in Berlijn wonende Rebecca Saunders staat bekend om haar expressieve, dynamische muziek en subtiele klankkleurschilderingen. In haar Unbreathed tovert de componiste als nooit te voren met toonhoogtes, intensiteit en timbres. Wonderbaarlijke, ongrijpbare kwartetmuziek en een succesnummer voor Quatuor Diotima. 
 
Een componist met een zelfde fingerspitzengefuhl voor bijzondere klankkleuren en gedenkwaardige instrumentale vondsten is de Duitse pionier Helmut Lachenmann. Muziek die iedere vastgeroeste luisterhouding op de kop zet. Diotima speelt zijn spectaculaire, eerste strijkkwartet Gran Torso. In het klassieke kwartet ontketent de componist een maalstroom van dalende en stijgende motieven, die evolueren in dynamiek en dissonantie. Kwartetmuziek vol passie waarbij Lachenmann uit een heel arsenaal aan emotionele klankfrases put. Een ware rollercoaster. 
 
De Nederlandse componist Wilbert Bulsink schreef in 2015 zijn allereerste strijkkwartet voor Diotima. Voor String Quartet liet hij zich inspireren door de sensualiteit en het veelkleurige experiment binnen het muzikale spectrum van Helmut Lachenmann. In het vijftien minuten durende werk verkent Bulsink ongehoorde klankwerelden, van glissandi en de allerkleinste microtonale ruimtes tot het spelen met klankkleuren. 
 
Quatuor Diotima bestaat uit Yun-Peng Zhao (viool), Constance Ronzatti (viool), Franck Chevalier (altviool) en Pierre Morlet (cello).
 
Programma
Rebecca Saunders - Unbreathed *
Helmut Lachenmann – Gran Torso
Wilbert Bulsink - String Quartet**
 
*Compositieopdracht November Music, Wigmore Hall, Diotima Quartet, Eclat Festival Stuttgart, Festival Musica Strasbourg, Rainy Days Festival Luxemburg, Klangspuren Schwaz.

**Compositieopdracht November Music
 
Quatuor Diotima
Bekijk & luister