• Datum
    vr 12 nov. 2021
    Tijd
    12:30 - 13:30
Het Franse Quatuor Diotima kan altijd rekenen op een warm onthaal tijdens November Music. Een kwartet met een groot hart voor vernieuwing en avontuur, zoals bleek tijdens eerdere festivaledities. Tijdens dit recital speelt het kwartet een aantal van haar hoogtepunten, met de focus op festivalcomponist Rebecca Saunders. Adembenemende, gedurfde kwartetmuziek die Diotima voor veel November Music-bezoekers definitief op de kaart zette. Centraal staat het opdrachtwerk Unbreathed dat Rebecca Saunders speciaal schreef voor onder meer November Music, Wigmore Hall en andere festivals. In het werk uit 2018 speelt Saunders naar eigen zeggen de concepten ‘ontkenning’ en ‘afgelegen’ tegen elkaar uit. 
 
De in Berlijn wonende Rebecca Saunders staat bekend om haar expressieve, dynamische muziek en subtiele klankkleurschilderingen. In haar Unbreathed tovert de componiste als nooit te voren met toonhoogtes, intensiteit en timbres. Wonderbaarlijke, ongrijpbare kwartetmuziek en een succesnummer voor Quatuor Diotima. 
 
Een componist met een zelfde fingerspitzengefuhl voor bijzondere klankkleuren en gedenkwaardige instrumentale vondsten is de Duitse pionier Helmut Lachenmann. Muziek die iedere vastgeroeste luisterhouding op de kop zet. Diotima speelt zijn spectaculaire, derde strijkkwartet Grido (‘kreet’). In het klassieke kwartet ontketent de componist een maalstroom van dalende en stijgende motieven, die evolueren in dynamiek en dissonantie. Kwartetmuziek vol passie waarbij Lachenmann uit een heel arsenaal aan emotionele klankfrases put. Een ware rollercoaster. 
 
Quatuor Diotima bestaat uit Yun-Peng Zhao (viool), Constance Ronzatti (viool), Franck Chevalier (altviool) en Pierre Morlet (cello).
 
Programma
Rebecca Saunders - Unbreathed *
Helmut Lachenmann – Grido
 
*Compositieopdracht November Music, Wigmore Hall, Diotima Quartet, Eclat Festival Stuttgart, Festival Musica Strasbourg, Rainy Days Festival Luxemburg, Klangspuren Schwaz.
 
Quatuor Diotima
Bekijk & luister