Als de aloude kruitdampen zijn neergedaald en het historische wapengekletter al lang is verstomd, zet PLUG het prachtige Kruithuis nog eenmaal in vuur en vlam. De muziekavonturier en cultuurdurfal kan wederom een hele avond lang ronddwalen langs installaties en muzikaal elektronisch vuurwerk in de gangen en kamertjes van het karakteristieke Kruithuis. Geen mooiere locatie om klankinstallaties te bezichtigen en de allernieuwste elektronische muziek en klankexperimenten te horen. De avond begint met een rondgang langs de diverse geluidsinstallaties en gaat geruisloos over in een vijftal live optredens.

De Antwerpse film- en geluidskunstenaar Floris Vanhoof is geïnteresseerd in de hybride vorm van muziek, foto en film. Projecties en muziek uit een modulaire synthesizer staan centraal in zijn werk. Vanhoofs inspiratiebronnen zijn de structurele film en de vroege elektronische muziek. Hij maakt zijn instrumenten en installaties zelf en verkent het grensgebied tussen beeld (film of dia’s) en licht (projectie). Als media-archeoloog, confronteert hij de bezoeker met flikkerende 16 mm-films en dia-installaties. Tijdens PLUG geeft Vanhoof een van zijn fameuze live-performances waarmee hij eerder al furore maakte op het Kraak Festival en het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

De eveneens uit Antwerpen afkomstige elektronica-wizard Hiele brengt deze avond zijn eigenzinnige visie op de nieuwste elektronische muziek en Intelligent dance music. Antwerpenaar Roman Hiele is gefascineerd door de schoonheid van synthetische klanken en de ongrijpbaarheid van geïmproviseerde muziek. Veel van zijn ritmisch complexe, maar subtiel swingende muziek is verschenen op zijn eigen label Ekster.
 

 

Lees meer

Met zijn Dia Helicopter verwerkt Yuri Landman oude dia-carrousels en projectoren tot een gloednieuwe psychedelische totaalinstallatie. Landman bouwde speciale gitaren voor bands als Sonic Youth en dEUS.

De Russische kunstenaar Dimitry Morozov (.vtol.) is geïnteresseerd in de grensvlakken tussen geluidskunst, wetenschap en robotica. Hij ontwerpt zijn eigen modulaire synthesizers en experimentele instrumenten. Tijdens November Music toont hij zijn nieuwste, hypnotiserende kinetische licht- en geluidsinstallatie met als werktitel Unirotor.

Verder PLUG een performance van de Nederlandse kunstenares Mariska de Groot die onderdeel uitmaakt van het grensverleggende collectief iii (Instrument Inventors Initiative) uit Den Haag. De Groot is gefascineerd door optisch geluid, waaronder unieke Russische en Duitse filmexperimenten uit de jaren twintig waarin lichtpatronen naar geluid worden omgezet.

Bekijk & luister