Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
Pop, jazz, elektrische gitaarescapades en ijzeren blaasorkestklassiekers. philharmonie zuidnederland is een graag geziene gast tijdens November Music. Een stevige band die resulteert in uitdagende programma’s. Voor het openingsbal gaat het avontuurlijke symfonieorkest letterlijk over muziekgrenzen. De altijd uitblinkende blazers van het orkest staan ditmaal vol in de schijnwerpers. Natuurlijk mag dan een klassieker als Stravinsky’s Symfonie voor blazers niet ontbreken. 
 
Maar er klinkt ook volop eigentijds en actueel werk voor blazers en slagwerk. Vorig jaar ging de speciaal voor de philharmonie geschreven compositie Twin Twinkler van en met de Noorse gitarist en componist Stian Westerhus in première. Het orkest was zo enthousiast over een eerdere samenwerking tijdens November Music 2014 dat ze hem hebben uitgenodigd voor een vervolg. Het werk voor blazers en een fenomenaal solerende Westerhus op elektrische gitaar was een groot succes en gaat nu in reprise. Ook nu neemt deze moderne Scandinavische Jimi Hendrix de solopartij voor zijn rekening.
 
Daarnaast verrassen de blazers van philharmonie zuidnederland met een wereldpremière van de jonge Nederlandse componist Jesse Passenier. Een opdrachtwerk voor blazers en slagwerk en een speciale rol voor jazz- en popzanger Ruben Hein die heel Nederland inmiddels kent van zijn glansrijke Wie is de Mol?-escapades. Hij tourt dit jaar door het land met zijn persoonlijke soloprogramma Boventoon waarin ook zijn betrokkenheid met de Tweede Wereldoorlog in tot uitdrukking komt. In Division brengt Passenier een klinkende huldeblijk aan 75 jaar bevrijding van ’s-Hertogenbosch in oktober 1944 door de 53rd Welsh Divisie. De jonge componist Jesse Passenier is van alle markten thuis en is dan ook de ideale componist om dit openingsconcert feestelijk af te sluiten. Met een verrassingsoptreden van Vocaal Ensemble Markant onder leiding van Bernhard Touwen.
 
Lees hier het interview met Jesse Passenier in het magazine De Klank van philharmonie zuidnederland over zijn compositie Division.
 
Programma

Igor Stravinsky - Symfonie voor blazers
Stian Westerhus - Twin Twinkler
Jesse Passenier - Division*

* Compositieopdracht November Music

philharmonie zuidnederland o.l.v. Karel Deseure
Stian Westerhus - gitaar
Ruben Hein - zang


Programmatoelichting
 

Bekijk & luister