Prijs
€ 15.00
Korting
€ 12.00 / 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Kleine Zaal
De eigentijds gecomponeerde muziek uit Indonesië staat volop in de belangstelling. Tijdens het afgelopen Holland Festival waren de schijnwerpers gericht op dit kleurrijke land met haar eigen verkwikkende muziektradities. Eén van de opvallendste componisten was Gatot Danar Sulistiyanto. Deze 37-jarige componist studeerde onder meer compositie bij Vincent McDermott, Jack Body en Roderik de Man.
 
Nu gaat Sulistiyanto in zee met leden van de philharmonie zuidnederland. Tijdens November Music gaat een intieme kameropera van de componist in wereldpremière. Zijn Gadis Pantai (Meisje van het strand) is een muziekdramatische adaptatie van het gelijknamige boek van de wereldvermaarde Indonesische auteur Pramoedya Ananta Toer. De droeve liefdesgeschiedenis van een eenvoudig veertienjarig meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan een feodale Javaanse edelman leent zich uitstekend voor een intense muziektheatervertelling.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door de zeer talentvolle, IVC-laureaat, sopraan Bernadeta Astari. Een duik in een wonderlijk exotische wereld. philharmonie zuidnederland speelt daarnaast werk van Slamet Abdul Sjukur, de peetvader van de Indonesische eigentijdse muziek, en Michael Asmara.
 
De componist aan het woord: 'In mijn composities probeer ik de filosofische waarneming van de muziek uit het Verre Oosten met de westerse muziek te combineren. Het leukste is dat ik niet het idee heb dat ik Indonesische of westerse muziek speel. Ik ben met klanken bezig'.
 
Daarnaast is er werk te horen van de Indonesische componisten Slamet Abdul Sjukur en Michael Asmara.
 
Met dank aan de Eduard van Beinumstichting
 
Programma
Slamet Abdul Sjukur - Kutang
Michael Asmara - Plumeria Acuminata
Gatos Danar Sulistiyanto - Gadis Pantai (wereldpremière)
 
Uitgevoerd door philharmonie zuidnederland (ensemble) en Bernadeta Asari.
Bekijk & luister