Een avond vol orkestrale kruisbestuivingen tussen pop, elektro en modern. Ook nu is de philharmonie zuidnederland de grote aanjager dat vorig jaar het festival zo succesvol opende met Arvo Pärt en Rob Zuidam. Het orkest trekt ditmaal alle registers open met louter nieuw werk. Als speciale gasten zijn de Noorse gitarist Stian Westerhus en de IJslandse elektronicameester Valgeir Sigurdsson over gekomen.

Lees meer

Van het tweetal klinken exclusieve Nederlandse premières. Verwacht spektakel met Westerhus die meespeelt in zijn The Redundance 40 voor elektrische gitaar en orkest. Westerhus gooide eerder hoge ogen met Jan Bang en Arve Henriksen tijdens November Music 2012.

Producer Valgeir Sigurdsson aquarelleert als geen ander met duister getinte elektronicavegen in zijn werk voor orkest en live-elektronica No Nights Dark Enough. Artiesten als Brian Eno, Feist, Sigur Ros en Björk maken gretig gebruik van zijn meesterschap.

Ook ontbreekt de Nederlandse actuele muziek niet. Rozalie Hirs en Kate Moore, twee van onze componisten in focus dit jaar, hebben recente composities in een nieuwe muzikale jas gestoken. Ook in deze beide composities spelen elektronische en klanklandschappen een belangrijke rol.

De Volkskrant schreef in 2008. "Rozalie Hirs levert met Roseherte een werk waarin subtiele elektronische mengklanken het geluid van het orkest een behoorlijk science-fiction-accent geven." Days and Nature van Kate Moore gaat overt de evolutie van onze samenleving van een wildernis naar een industriele maatschappij waarin machines een steeds belangrijkere rol spelen.

(i.s.m. Spitalfield Festival Londen (ENG) / Dark Music Days Reykjavik (IJSLAND)

Programma

Rozalie Hirs - Roseherte
Stian Westerhus - The Redundance 40 (ft. Stian Westerhus)
- pauze -
Kate Moore - Days & Nature
Valgeir Sigurdsson - No Nights Dark Enough (ft. Valgeir Sigurdsson)

* philharmonie zuidnederland o.l.v. Bas Wiegers

Bekijk & luister