In Totaliter Aliter maken Ensemble Black Pencil en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor een retourtje naar het hiernamaals. De gelijknamige wereldpremière van Peter Vigh, visioenen van Hildegard von Bingen en de Cantigas de Santa Maria staan op hun tickets. Visioenen van het hiernamaals, als die van Hildegard von Bingen, zijn eeuwenoud. Zo ook bijna-dood-ervaringen, die vandaag de dag nog vaak worden meegemaakt. Ze doen vaak denken aan indrukwekkende en universele verslagen van mensen die de dood even hebben kunnen aanschouwen. Cardioloog Pim van Lommel nam de bijna-dood-ervaringen serieus en verzamelde talloze casussen om inzicht te geven in dit mysterieuze gegeven. Zijn boek Eindeloos Bewustzijn is inmiddels een bestseller en zijn onderzoek dat in The Lancet verscheen werd wereldwijd opgepikt.
 
Componist Peter Vigh laat zich in zijn nieuwe compositie Totaliter Aliter inspireren door verslagen van bijna-dood-ervaringen en het boek van Pim van Lommel. In de combinatie van de mysterieuze, kleurrijke bezetting van ensemble Black Pencil (blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk) en de jonge stemmen van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zag hij de ideale bezetting om de sluier op te lichten van het hiernamaals.
 
Totaliter Aliter is een reis door een universum dat totaal anders is, waar ruimte en tijd andere dimensies aannemen. Flarden van ervaringen, de donkere tunnel met licht aan het einde, het felle witte licht, zweven boven je eigen lichaam en ook de angstwekkende fases uit een bijna-dood-ervaring schieten voorbij in dit gloednieuwe werk.
 
Van de eerste schets achter de componeertafel tot bevlogen saxofoonspel op het podium; componist en saxofonist Peter Vigh is een podiumbeest en verzinner, maakt fantasierijke creaties en gaat unieke samenwerkingen aan. Hij is altsaxofonist en vaste arrangeur van het Berlage Saxophone Quartet. Vigh’s composities kenmerken zich door een mix van poëtische klankconstellaties, energieke grooves en vervreemdende hilariteit. Hij won het Prinses Christina Concours en de compositiewedstrijd van de VSB-poëzieprijs.
 
Vigh schrijft zijn nieuwe werk op maat voor het ensemble Black Pencil en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. Het virtuoze ensemble Black Pencil werd in 2010 opgericht. Black Pencil speelt nieuw repertoire en avontuurlijke eigen arrangementen met invloed van volksculturen. Het ensemble bestaat uit Jorge Isaac (blokfluit, elektronica), Matthijs Koene (panfluit), Esra Pehlivanli (altviool), Marko Kassl (accordeon) en Enric Monfort (slagwerk).
 
Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is opgericht in 1996 en bestaat uit jonge vrouwen van 16 tot 30 jaar uit Nederland. Het jeugdkoor zingt regelmatig in professionele series als de NTR ZaterdagMatinee, de Vrijdag van Vredenburg en het Zondagochtendconcert, en werkte samen met het Radio Filharmonisch Orkest, het Budapest Festival Orchestra en de Berliner Philharmoniker.


Onder leiding van: Gregory Charette

Programma

Peter Vigh - Totaliter Aliter*

* Compositieopdracht November Music
 
Black Pencil & Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
Bekijk & luister