Prijs
€ 25.00
Korting
€ 12.50
Locatie
Theater aan de Parade
Zaal
Pleinzaal
Uitreiking Nederlandse Muziekprijs 2018
 
Nederland is een nieuwe tenorheld rijker. Peter Gijsbertsen blinkt uit door zijn grote veelzijdigheid en muzikale lef. Van Henze en Britten, tot Mozart en Bach. De ene keer excelleert hij in liederen van Schubert en Strauss, dan staat hij op de operabühne in werk van Verdi en Janacek. Met zijn stijlvolle dictie en heldere tenorgeluid gooide Gijsbertsen hoge ogen tijdens het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch 2012, waar hij onder meer de Liedprijs in de wacht sleepte. Nu is hij terug in de Brabantse hoofdstad om tijdens November Music de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst te nemen, de hoogste muzikale onderscheiding in ons land. Deze zal worden uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
 
In samenwerking met het IVC presenteert November Music een rijkgeschakeerd liederenrecital dat in samenspraak met Peter Gijsbertsen is opgezet. Voor de pauze heeft Gijsbertsen de Nederlandse componist Bart Visman uitgenodigd. Een toondichter met een grote sensitiviteit voor de klassieke traditie en een uitmuntend orkestrator. Hij leerde het vak bij componisten Daan Manneke en Geert van Keulen. Vismans werk is onder meer uitgevoerd door sopraan Barbara Hannigan, vocaal ensemble The Gents, Nieuw Ensemble, het Schönberg Quartet en het Koninklijk Concertgebouworkest. 
 
Op het recital van Gijsbertsen staan naast het nieuwe werk van Bart Visman liederen van Henri Duparc. En voor de eerste maal klinkt de gehele Bosch cyclus, een drietal liederen gecomponeerd in opdracht van het IVC in het kader van het Jheronimus Boschjaar van de Nederlandse componisten Jeppe Moulijn, Willem Jeths en Monique Krüs. Hij wordt bijgestaan door pianist Hans Eijsackers, die al met diverse beroemde zangers samenwerkte. 
 
Na de pauze duikt Gijsbertsen in het verleden met het Haagse Ciconia Consort, het zes jaar geleden opgerichte strijkorkest dat wordt aangevoerd door Dick van Gasteren. Cicionia bestrijkt met haar ambitieuze concertrepertoire de hele negentiende- en twintigste eeuw. Daarbij weet het jonge orkest een nieuw concertpubliek aan zich te binden. Samen met Ciconia voert Gijsbertsen prachtig intens werk uit van Benjamin Britten en klinken er tot slot liedarrangementen van de negentiende-eeuwse Italiaanse componist Francesco Paolo Tosti.
 
In samenwerking met het Internationaal Vocalisten Concours
Programma
Bart Visman -  Zeven levensliederen en een aanslag*
Jeppe Moulijn, Willem Jeths, Monique Krus - Jheronimus Bosch cyclus**
Henri Duparc - liederen
pauze
Benjamin Britten - Les illuminations
Francesco Paolo Tosti - liederen
 
*  Compositieopdracht Peter Gijsbertsen
** Compositieopdrachten Internationaal Vocalisten Concours
 
Peter Gijsbertsen - tenor
Hans Eijsackers - piano
Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren - strijkersensemble
Bekijk & luister