Prijs
€ 0.00
Locatie
Bij Katrien (v/h Bank van Leening)
 • Datum
  za 7 nov. 2015
  Tijd
  14:00 - 17:00
 • Datum
  zo 8 nov. 2015
  Tijd
  11:30 - 18:00
Water dat zich in oude mijnschachten bevindt, wordt in Heerlen gebruikt als geothermische bron voor het verwarmen van gebouwen. Geïnspireerd door deze nieuwe, duurzame vorm van energieopwekking uit de omgeving en overblijfselen van een oude, fossiele energiebron besloten Alien Oosting en Nicoline Soeter om het mijnwater als beginpunt te nemen voor de productie Ondertijds.
 
Ondertijds is een audiovisuele vertelling over veranderende perspectieven in de onderstroom. De installatie toont beelden van de transitie die Heerlen doormaakte door intensieve steenkoolwinning in een periode van bloei en verval binnen één mensenleven. Met het oppompen van het mijnwater komen lagen uit de geschiedenis naar boven.
 
In de live performance met zangeres Rianne Wilbers is een compilatie van historisch tekstmateriaal gebruikt. Bizarre utopische verhalen; woorden over het mijnwater als onverzettelijke tegenkracht; een lofzang op de stoommachine uitgaande van de patenttekst uit 1702 en een veranderende kijk op arbeid als inzet van energie.
 
Een installatie en een muzikale performance van beeldend kunstenares Alien Oosting en componiste Nicoline Soeter, gemaakt in opdracht van Intro Maastricht,  in samenwerking met Cultura Nova, i.h.k.v. ‘Jaar van de Mijnen (M2015). Live uitvoering door de getalenteerde sopraan Rianne Wilbers. Zij is één van de ‘Jonge Honden’, het talentontwikkelingsprogramma van Intro.
Programma

* Op zaterdag te zien als installatie. Op zondag met liveperformances van Rianne Wilbers om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 & 17.00 uur.