Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Huis73 (voorheen Babel)
Zaal
Hofzaal
Violist en componist Oene van Geel is een ware duizendpoot binnen het wijdvertakte Nederlandse muzieklandschap. We kennen hem vooral als improvisator, maar de laatste jaren is hij ook als componist steeds meer actief. Tijd om eens een frisse blik te werpen op een onvergelijkelijke muziekcarrière. Tijdens November Music gaat Oene van Geel een samenwerking aan met het New European Ensemble dat louter composities van hem speelt.
 
Van Geel brengt een veelvuldigheid aan muzikale stijlelementen bij elkaar in verrassende nieuwe werken. Jazz, Indiase muziek, klassieke kamermuziek en zijn eigen virtuoze improvisaties zijn bronnen van inspiratie voor zijn composities. Op het programma staan drie concerten voor solo instrumenten en ensemble geschreven voor het New European Ensemble. Altvioolconcert schreef hij in 2014 voor altviolist Emlyn Stam. Het stuk kwam voort uit gezamenlijke improvisatiesessies. Voor Ud-concert liet Van Geel zich inspireren door de kleurrijke composities en speelwijze van de Palestijnse ud-speler Nizar Rohana. Het sluitstuk Road Movie beleeft zijn wereldpremière tijdens November Music en is geschreven voor cellisten Nikolay Shugayev en Willem Stam. Het stuk is geïnspireerd op de werkwijze van kunstenaar William Kentridge en belooft een trip te worden langs contrasterende, beeldende delen gegrond in verschillende stijlen waaronder funk, Indiase muziek en jazz. 
 
Van Geel schreef eerder stukken voor de David Kweksilber Big Band, De Nationale Opera, Calefax, het Amstel Kwartet, Remy van Kesteren en Liza Ferschtman. New European Ensemble is een gezelschap van louter jonge topmusici gerekruteerd uit heel Europa. Deze musici vertolken nieuwe muziek op expressieve en opwindende wijze, waaronder muziek van Kaija Saariaho, Sofia Goebaidoelina en Magnus Lindberg.
 
Programma
Concerto for Oud and ensemble 
Concerto for viola and ensemble
Road Movie for 2 cellos and ensemble *
 
* Wereldpremière
 
New European Ensemble
Nizar Rohana - ud
Emlyn Stam - altviool
Nikolay Shugaev - cello
Willem Stam - cello
Bekijk & luister