Een bonte middag waarop diverse makers zich presenteren met nieuw werk. Nieuwe Geluiden zet de schijnwerpers vol op de toekomstige generatie makers, componisten en uitvoerders. Op deze zaterdagmiddag zie je een divers programma met veelal kortere concerten. 

Met concerten van de componisten Natalia Dominguez Rangel, Christiaan Richter, Max Knigge, Aart Strootman, Nicoline Soeter, Bart de Vrees, Florian Maier de ensembles Dudok Kwartet en VONK, de musici Aart Strootman, Vincent van Amsterdam, Diamanda Dramm, Konstantyn Napolov en diverse makers vanuit Intro Maastricht met Jesse Passenier, Lucas Kramer, Daan Milius en Jens Bouttery.

In de Bank van Leening staat de installatie Ondertijds van componiste Nicoline Soeter en beeldend kunstenares Alien Oosting gemaakt in opdracht van Intro Maastricht. Een audio-visuele vertelling over industrialisatie en arbeid gebaseerd op het onderaardse mijnwater in Heerlen. Met live bijdragen van sopraan Rianne Wilbers op zondag 8 november.

Met dank aan het Fonds Podiumkunsten

 

 

 

Lees meer

Natalia Dominguez Rangel - Song Cycle
Liederen die van gedaante verwisselen en de toehoorder op het verkeerde been zetten. Een lumineus idee van de Colombiaans-Nederlandse componiste en geluidskunstenaar Natalia Domínguez Rangel. In haar Song Cycle verandert alles langzaam van klank en kleur. Een glansrol is weggelegd voor de uitmuntende zangsoliste, sopraan Charlotte Riedijk. De liederen zijn geschreven op teksten van Tania Theodorou die de onvoorspelbaarheid van verandering als thema hebben. Rangel omschrijft het stemgeluid van haar muze Riedijk als volgt: ‘Krachtig zonder dat ze er moeite voor hoeft te doen, maar met de zachte glans van de sterrenband van de Melkweg in een heldere nachthemel.’ Naast Riedijk wordt de cyclus live uitgevoerd door de componiste zelf op elektronica en speelgoedtheremin, Krassimir Sterev (accordeon & speelgoedtheremin) en Dario Calderone (contrabas, speelgoedtheremin).

Christiaan Richter
Remgewogen (2013-2014) van componist Christiaan Richter is geschreven voor (akoestische) gitaar solo. De titel verwijst naar een autocorrectie in een berichtje op een smartphone. 'In dit stuk heb ik geprobeerd een persoonlijk manier te vinden om voor de gitaar te schrijven als soloinstrument. De gitaar is voor niet-gitaristen niet het gemakkelijkste instrument om voor te schrijven op een idiomatische manier, dus ik leende er een en probeerde er mijn weg op te vinden.' Daarnaast klinkt van Richter het werk Droplets  (2014-2015), een korte etude voor slagwerk solo. Het wordt gespeeld op 6 metalen en 6 houten voorwerpen. Het stuk is gebaseerd op het verschijnsel van het tegelijkertijd voorkomen van meerdere cycli van periodische ritmes. 
 
Programma

Programma onder voorbehoud

Pleitzaal

14.00 - 15.00 uur: Natalia Dominguez Rangel - Song Cycle

17.00 - 17.30 uur: Dudok Kwartet (werk van Max Knigge en Gyorgy Ligeti)

 

Hofzaal

15.00 - 15.30 uur: VONK Ensemble (werk van Nicoline Soeter en Aart Strootman)

16.00 - 16.30 uur: Van Amsterdam Duo (werk van Aart Strootman, Bernard van Beurden, Bram Kortekaas)

16.30 - 17.00 uur: Jens Bouttery, Lucas Kramer, Daan Milius

 

Bovenzaal 

14.00 - 14.30 uur: Aart Strootman (werk van Christiaan Richter en Florian Maier)

14.30 - 15.00 uur: Diamanda Dramm (werk van Theo Loevendie, Bart de Vrees, David Dramm)

15.45 - 16.05 uur: Jesse Passenier 'Wanted' 

16.30 - 16.45 uur: Konstantyn Napolov (werk van Christiaan Richter)

 

Bank van Leening (ook zondag 8 november te bezoeken tussen 11.30 en 18.00 uur)

Doorlopend: Ondertijds van Nicoline Soeter en Alien Oosting (op zondag met zang van Rianne Wilbers)

Bekijk & luister