'Het knappe is dat Auerbach ondanks de continue, soms ruwe montage, trefzekere lijnen uitzet in een veelomvattend maar coherent idioom: Schnittkes Boetepsalmen, Stravinsky, klezmer, joodse liturgie, renaissancepolyfonie, de dramatische tutti’s van veristische opera, ronkende bigbandjazz – het valt allemaal op z’n plek.' **** NRC Handelsblad
 
De Amerikaanse componiste en pianiste Lera Auerbach (1973) is een van de snelst rijzende muzikale sterren van dit moment. In haar expressieve muziek vloeien elementen uit de klassieke traditie en moderne tijd samen. Muziek met een kloppend hart vol van vernuft en speelplezier. Ze is de jongste componiste uit de stal van de prestigieuze Duitse muziekuitgeverij Sikorski.
 
Al jaren werkt ze toe naar haar droomproject 72 angels. Het Nederlands Kamerkoor en Raschèr Saxophone Quartet bundelen onder leiding van Peter Dijkstra tijdens November Music hun krachten voor de wereldpremière van dit monumentale werk. In 72 angels klinken 72 preludes, die elk één engel vertegenwoordigen. Componist Lera Auerbach over het stuk: “Iedere wereldgodsdienst kent spirituele gidsen of boodschappers: de engelen van het Christendom, de Islam en het Jodendom, de Deva van het Hindoeïsme of de Fravashi van het zoroastrisme. 72 Angels is een muzikale meditatie die iedere luisteraar op zijn eigen manier kan interpreteren.”
 
In haar composities combineert Auerbach volkse melodieën bijna achteloos met een klassieke compositiestijl. Auerbach’s werk wordt uitgevoerd door onder anderen het Tokyo String Quartet, violist Gidon Kremer en celliste Alisa Weilerstein. Zowel het Nederlands Kamerkoor als het Raschèr Saxophone Quartet hebben moderne muziek hoog in het vaandel staan. Het Nederlands Kamerkoor maakte tijdens November Music 2015 diepe indruk met een Arvo Pärt programma, terwijl het Raschèr intensief samenwerkte met componisten als Philip Glass , Luciano Berio en Mauricio Kagel.
Programma

Lera Auerbach - 72 Angels

Nederlands Kamerkoor & Raschèr Saxophone Quartet o.l.v. Peter Dijkstra

 

Bekijk & luister