Prijs
€ 15.00
Korting
€ 12.00 / 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Kleine Zaal
Een spirituele lofzang op het leven én poëtische rollercoaster. Componist en regisseur Micha Hamel neemt het epische gedicht Renascence (1912) als uitgangspunt voor zijn nieuwe muziektheatervoorstelling Kus de Regen. Een productie van Hamels' nieuwe Ensemble Michamix dat zich richt op kleinschalig muziektheater.
 
Renascence is een in de ik-vorm geschreven gedicht van de Amerikaanse auteur Edna St. Vincent Millay (1892-1950). Het is een legendarisch, levendig verslag van een spirituele wedergeboorte. Een jonge vrouw loopt door de natuur en wordt gegrepen door de schoonheid van de bergen, de zee en de bossen. Ze besluit in het gras te gaan liggen en naar de blauwe hemel te kijken. Daar wordt ze overweldigd door de schoonheid en gruwel van het oneindige. Uiteindelijk wordt ze helemaal leeg van binnen. Dan pakken de wolken zich samen en begint het te regenen. De aarde waarmee ze bedekt is wordt langzaam weggespoeld. Na een tijdje breekt de zon door en ze ligt weer gewoon in het frisse gras. In het besef van haar ontmoeting met de oneindigheid staat ze op, in dankbaarheid voor haar leven en voor de schoonheid van de wereld om haar heen. De jonge dichteres Lieke Marsman maakte een hertaling van het gedicht Renascence (Wedergeboorte).
 
Hamel kiest in Kus de Regen voor een scenisch muziekritueel waarin de spirituele verwondering van Renascence wordt verklankt door alt Helena Rasker, actrice Yela de Koning en een klein kamermuziekensemble. Op elk moment is de voorstelling lyirsch en transparant, zoals het gedicht ook glashelder is en zich niet laat meesleuren door bombast. Stemmen, tekstprojecties, zang en verleidelijke muziek voeren de toehoorder binnen in een ongehoord poëtische wereld.
 
De componist over zijn werk:'Ik ben op zoek naar een nieuw soort luisteren. Mensen zijn gewend om alles stereofonisch voorgekookt opgediend te krijgen. Of alles versterkt of onversterkt. In Kus de regen wordt dat losgelaten. Er zijn meerdere geluidslagen tegeljk, waarin de luisteraar zijn eigen route moet zoeken. Daardoor ontstaan nieuwe klankcombinaties met een heel eigen schoonheid.'
 
In samenwerking met Musica Sacra Maastricht
 
Lees meer

Credits

Teksten - Edna St. Vincent Millay (1892–1950 (USA)) en Lieke Marsman (1990– (NL))
Micha Hamel - artistiek leider, tekst en spreekstem
Masha Iakovleva - artistiek leider, viool
Luca Tichelman - regie advies
Yela de Koning - actrice
Helena Rasker - alt
Veronique Serpenti - harp
Femke Steketee - saxofoons
Sara D’Agostino - synthesizer

Producent - Ensemble Michamix
Coproducenten - Festival Musica Sacra en Toneelgroep Maastricht

 

Bekijk & luister