Prijs
€ 16.00
Korting
€ 8.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
 • Datum
  zo 14 nov. 2021
  Tijd
  16:00 - 17:00
 • Datum
  zo 14 nov. 2021
  Tijd
  20:45 - 21:45

Dictators, volksmenners en tirannen laten nooit na de politieke arena in vuur en vlam te zetten. Als meesterlijke marionettenspelers winden ze hun onderdanen om de vingers, terwijl het volk te lijden heeft onder hun sluwe schrikbewind. De Turks-Nederlandse componist Meriç Artaç (1990) is gefascineerd door machthebbers en hun impact. In haar nieuwste muziektheatervoorstelling Mr. Zanzun’s House of Characters houdt Artaç de wereld van volksmenners een spiegel voor. Een speelse parabel over de gewiekste dwingeland Mr. Zanzun.

In de zakken van zijn lange jas houdt Zanzun verschillende onderdanen onder de duim, waaronder zijn trouwe waakhond Zizos. Personages die zich volgzaam schikken in hun lot. In haar werk zet Meriç Artaç daar grote vraagtekens bij. Waarom is er in onze samenleving altijd een vorm van controle en hiërarchie nodig? Is gelijkheid alleen in theorie mogelijk? Artaç stelt die vraag door haar verschillende personages in dezelfde omstandigheden te brengen. Door de manipulaties van Mr. Zanzun verliezen zij gaandeweg hun authenticiteit en gaan allemaal hetzelfde klinken: als fletse kopieën van de hoofdpersoon.

Het publiek wordt uitgenodigd in het huis van Mr. Zanzun. Bezoekers zoeken hun eigen positie in ten opzichte van de personages en op ruime afstand van elkaar. Het publiek is de zwijgende meerderheid die de macht van de dictator legitimeert en wordt als zodanig onderdeel van de voorstelling. Het publiek ziet de personages in hun kooien en kan ze van alle kanten bekijken, zoals in een dierentuin. Deze glazen kooien stellen de jaszakken van Mr. Zanzun voor. Om deze kooien heen en tussen het publiek, zit een ensemble van accordeon, slagwerk, viool, altviool en cello en staan verschillende speakers.

In haar spraakmakende opera’s snijdt Artaç vol vuur actuele thema’s aan, waarbij ze de personages met grote verbeeldingskracht tot leven brengt. Madam Koo – uitgevoerd op November Music 2018 - gaat over de zoektocht naar vertrouwen in een door angst geregeerde samenleving, terwijl VrouwenStemmen (2019) het stemrecht van vrouwen onder de loep neemt. Daarnaast schrijft Artaç geregeld concertwerken voor onder anderen cellist Pieter Wispelwey en het Score Collective ensemble zoals het celloconcert Falaz uit 2020 wat gepand stond op November Music 2020.

Voor Mr. Zanzun’s House of Characters werkt Meriç Artaç nauw samen met zangsolisten Brigitte van Hagen en Ludovic Provost, een instrumentaal ensemble met onder meer David Kweksilber en Felicia van den End, regisseur Sjaron Minailo, kostuumontwerper Carmen Schabracq en scenograaf/lichtdesigner Maarten Warmerdam. De voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Haagse festival Dag in de Branding waar Meriç Artaç artist-in-residence is.

In samenwerking met Festival Dag aan de Branding

Lees meer

Credits

Selimcan Yalçın - acteur (Mr. Zanzun)
Brigitte van Hagen - sopraan (Gece)
Ludovic Provost - bariton (Rudan)
David Kweksilber - (bas)klarinet (Yori)
Felicia van den End - fluit (Zizos)
Julia Pallanche - slagwerk inclusief tapdans (Korke)
Robbrecht van Cauwenberghe - accordeon
Ricardo Oliveira - slagwerk
Robin Veldman - viool
Anna Jurriaanse - altviool
Harry Broom - cello

 

Programma

Meriç Artaç - Mr. Zanzun’s House of Characters

Bekijk & luister