Prijs
€ 0.00
Locatie
Huis73 (voorheen Babel)
Zaal
Hofzaal
 • Datum
  za 14 nov. 2020
  Tijd
  11:00 - 17:00
 • Datum
  zo 15 nov. 2020
  Tijd
  11:00 - 17:00
Het slagwerkepos Six Japanese Gardens (1994) van festivalcomponist Kaija Saariaho is een van haar schilderachtigste composities. Een sfeervolle, muzikale impressie in zes delen van Saariaho naar aanleiding van haar bezoek aan de tuinen in Kyoto. Deze plek en Saariaho’s slagwerkmuziek inspireerde de Limburgse kunstenaar Marcel van Hoef om een serie van zes panelen te maken. De gouden tip kreeg Van Hoef van slagwerker Dominique Vleeshouwers die dit jaar nog de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs won. 
 
Marcel van Hoef en Dominique Vleeshouwers hebben, ieder apart, dezelfde tuinen in Kyoto bezocht. Van Hoef heeft zijn persoonlijke ervaringen van dat bezoek en de muziek van Saariaho als basis gebruikt voor de zes schilderijen. Elk schilderij is geschilderd in eitempera op een cirkelvormig paneel (diameter 120 cm). Schilderijen die even karaktervol en stemmig zijn als de compositie van Saariaho. Dominique Vleeshouwers heeft het werk van Saariaho opgenomen. Terwijl de bezoeker de schilderijen bekijkt kan tegelijkertijd de daarbij behorende muziekopname beluisterd worden via koptelefoons. Marcel van Hoef zal zelf aanwezig zijn gedurende de openingstijden.
 
Marcel van Hoef noemt zichzelf schilder van tijd en ruimt. Hij studeerde aan de Fontys Hogescholen te Tilburg. Sinds 1993 wordt zijn werk frequent gepresenteerd op kunstbeurzen, in galeries en musea. De reizen die hij maakt zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het werk. 
 
De expositie is ook te bezichtigen rondom het soloconcert van Dominique Vleeshouwers op vrijdag 13 november in de Grote Kerk. Vleeshouwers speelt dan Six Japanese Gardens van Kaija Saariaho live omringt door de zes schilderijen.
 
In samenwerking met Huis73 (voorheen Babel).
 
Programma
Kaija Saariaho - Six Japanese Gardens
 
Marcel van Hoef - schilderijen
Dominique Vleeshouwers - percussie (opname)
 
Start ieder uur en half uur voor maximaal 4 personen. De lengte bedraagt 20 minuten.
Bekijk & luister