• Datum
  zo 8 nov. 2015
  Tijd
  11:30 - 12:00
 • Datum
  zo 8 nov. 2015
  Tijd
  12:30 - 13:00
  Koop ticket
Genres Jazz

Maarten Altena is een icoon van de Nederlandse muziek. Zowel op het gebied van gecomponeerde én geïmproviseerde muziek kiest hij zonder voorbehoud voor grensverleggend risico. In het programma Solo’s in ruimtes draait het om Altena’s onpeilbare exploratiezucht. Componeren en improviseren vloeien op wonderlijke wijze samen. Altena’s reisgenoten en vertolkers zijn blokfluitist Walter van Hauwe en slagwerker Paul Lovens. Internationaal gelauwerde musici die al samenwerkten met onder anderen Louis Andriessen, Evan Parker en Cecil Taylor.

Altena en zijn mannen hebben een gevarieerd recital samengesteld. Seven Short Pieces is een solocompositie die Altena schreef voor Walter van Hauwe. Een virtuoos stuk met een spraakachtig karakter dat zijn geheel eigen ruimte creëert. 

Bijzonder wordt het stuk dat Altena voor Paul Lovens heeft uitgedokterd. De geïmproviseerde slagwerksolo For Paul wordt gecombineerd met de klanken van een strijkkwartet. Altena verduidelijkt zijn idee: “Een strijkkwartet (in dit geval het jonge EnAccord strijkkwartet) laat een vijftal klankkamers verschijnen, die volledig zijn gecomponeerd. Vervolgens betreedt Paul Lovens de kamers en vult ze één voor één in meer of mindere mate met zijn wonderbaarlijke klanken.  En soms ook vult Paul de ruimte tussen de kamers alleen.”

Bekijk & luister