Prijs
€ 15.00
Korting
€ 12.00
Locatie
Grote Kerk

De historische figuur Maarten Luther (1483-1546) is een eindeloos fascinerende persoonlijkheid. In de zestiende eeuw liet Luther een frisse wind waaien door het vastgeroeste katholieke geloof en stond aan de wieg van het protestantisme. De Nederlandse componist Boudewijn Tarenskeen duikt in de complexe denkwereld van deze vermaarde theoloog.

Lees meer

Het oratorium Luther is geschreven voor zangsolist, acteur, organist en gemengd koor. Een groot werk waarin Tarenskeen Luther schetst als een man met een vrije, spitse geest die langzamerhand in zijn eigen ideeën verstrikt raakt. Een briljant en diepgelovig denker die worstelt met zijn gevoelens van wanhoop en levensangst.

Tijdens het oratorium ontstaat er een intense, hartverscheurende dialoog tussen de gekwelde Luther en het grootse koor (Cappella Amsterdam) dat beurtelings de rol van publiek, de goedwillende goegemeente en de wantrouwige wereld op zich neemt. De rol van Luther wordt vertolkt door bariton Michel Poels, bijgestaan door zijn tolk (een rol van acteur Titus Muizelaar). Regisseur Paul Koek is een meester in het samenbrengen van muziek en theater.

Bijzonder is de epiloog, voorgedragen door theaterlegende Gerardjan Rijnders. ‘Theatraal, dramatisch en fascinerend’, schreef de Volkskrant vol lof over Tarenskeens nieuwste werk. Eerder gooide Tarenskeen hoge ogen met zijn ‘Mattheus Passie’ (November Music 2012) en ‘Dichten’ voor actrice Hadewych Minis en Cello8tet Amsterdam (November Music 2011).

Michel Poels Luther
Titus Muizelaar tolk
Gerrie Meijers orgel
Cappella Amsterdam koor
Paul Koek (Veenfabriek) regie
MaNOj Kamps dirigent
Elian Smits scenografie
Martin Luther / Gerardjan Rijnders teksten

Bekijk & luister