Onderdeel van de November Music Kunstmuziek Route Een kaartje voor de KunstmuziekRoute geeft toegang tot alle concerten.
Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Huis73 (voorheen Babel)
Route
Zinnenprikkelend
 • Datum
  zo 7 nov. 2021
  Tijd
  16:30 - 17:00
 • Datum
  zo 7 nov. 2021
  Tijd
  17:30 - 18:00
  Koop ticket
Links
Zodra celliste Maya Fridman het podium betreedt en achter haar cello kruipt vindt er iets magisch plaats. De concerten van jonge Nederlands-Russische cellodiva vormen een totaalspektakel waarbij muziekperformance, instrumentale beheersing en pure uitstraling hand in hand gaan. ‘Maya heeft het unieke talent om te speuren naar de diepere intentie van muziek, en ze vertaalt dat vervolgens in een krachtige emotionele performance’, vertelt Maxim Shalygin, een componist met wie Fridman nauw samenwerkt. 
 
Nu is ze terug met haar nieuwste programma Rituelen dat in samenspraak met het festival Cello Biënnale Amsterdam tot stand is gekomen met twee premières. Maya begint met het driedelige werk Medusa van Saskia Venegas waarbij de laatste twee delen voor de eerste maal worden uitgevoerd. We hebben allemaal wel gehoord van de Griekse mythologische monsters figuur Medusa, maar wat gaat er achter haar verhaal schuil? De transformatie van Medusa van een vrouw in een monster is een goed voorbeeld van de gruwelen en wonden die slachtoffers van  seksueel misbruik worden aangedaan. Via deze mythologische Griekse figuur wil de componist de nachtmerrie ontvouwen van de vrouwen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van seksueel misbruik. 
 
Het concert eindigt met het prachtige werk Vespers van de Amerikaanse componist Missy Mazzoli, oorspronkelijk geschreven voor viool en nu in een speciale bewerking voor cello en elektronica.

Maya Fridman over haar concertprogramma: 'Rituelen zijn een onderdeel van alle menselijke samenlevingen, ze verbinden ons met onze innerlijke wereld waar magie bestaat en de verbeelding regeert. De stukken die ik in dit programma ga spelen werden geïnspireerd door de magische krachten van spreuken, aanroepingen en de natuur zelf, de grootste bron van wat wij ‘mythologisch’ en ‘goddelijk’ noemen.'

 
Programma
Saskia Venegas - Medusa (First movement: The Priestess, Second movement: The Bird, Third Movement: The Cave)
Missy Mazzoli - Vespers
 
Maya Fridman - cello
 

 

Bekijk & luister