Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
 
Klangforum Wien geldt als een van de meest vooraanstaande eigentijdse muziekensembles van de wereld. Een Europees keurkorps van 20 topmusici uit verschillende landen die de hedendaagse muziek telkens naar een nieuwe dimensie tillen. Het vanuit Oostenrijk opererende Klangforum Wien is maar zelden op de Nederlandse podia te bewonderen. Nu komen ze naar November Music in de volledige bezetting met maar liefst twee concerten op deze vrijdagavond. 
 
Tijdens het eerste concert deze avond wordt werk van de Brits-Duitse componist Rebecca Saunders voor het voetlicht geplaatst. Haar klankkleurrijke composities - die voornamelijk op het gevoel werken - staan bekend om het enorme dynamische bereik en haar voorliefde voor gloedvolle 'Klangfarben' (toonschilderingen). Centraal staat Saunders‘ klankperformance Skin uit 2016  voor sopraan en ensemble, waarvoor ze vorig jaar de British Composer Awards won. Een werk dat ze speciaal voor haar droomensemble Klangforum Wien en de Engelse sopraan Juliet Frasier schreef.
 
Klangforum Wien komt natuurlijk niet langs zonder een wereldpremière mee te nemen, in dit geval een gloednieuw werk van de Nederlandse componist Jan van de Putte. De componist over zijn nieuwe werk Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but. (Theophile Gautier): ‘Dit stuk gaat verder waar mijn laatste werk Razende Stilstand voor het ensemble STOLZ geëindigd is: een afbeelding van de moderne wereld waarin alles steeds sneller gaat, maar tevens alles steeds meer lijkt stil te gaan staan. Onze virtuele digitale contacten nemen ontzettend toe, terwijl we voor echte fysieke contacten steeds minder tijd lijken te hebben.’
 
Jan van de Putte geldt een van de meest eigenzinnige Nederlandse componisten, dus een kolfje naar de hand van Klangforum Wien. Van de Putte’s werk reikt altijd over de grenzen van het strikt muzikale heen, verkent het onderbewuste en zet zich met weerhaken in het geheugen vast. Een nieuwsgierig makende wereldpremière die overigens tijdens beide concerten wordt uitgevoerd.
 
Dit concert is een samenwerking met met Muziekgebouw aan ‘t IJ
Programma
Jan van de Putte - Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but *
Rebecca Saunders - Skin (met Juliet Frasier)
 
Compositieopdracht November Music
 
Klangforum Wien onder leiding van Bas Wiegers
Juliet Frasier - sopraan
Bekijk & luister