Het Engelse hedendaagse muziekensemble Explore brengt in samenspraak met geestverwant en sopraan Juliet Fraser een concertprogramma enkele van de kleurrijkste vrouwelijke componisten van dit moment. Explore Ensemble is met zijn unieke sextetbezetting van fluit, klarinetten, strijkers en piano tot een vaste waarde van het Britse muzieklandschap uitgegroeid. De groep werkt graag samen met jonge componisten waarbij experimenten met elektronica niet uit de weg worden gegaan. Op hun repertoire staan composities van gelouterde namen als Luigi Nono, Rebecca Saunders, Peter Ablinger en Gérard Grisey. Samen met sopraan Juliet Fraser speelt Explore ditmaal de allernieuwste kamermuziek van Nicoline Soeter, Joanna Bailie en Lisa Illean.

Bailie schrijft een uitgebreid werk voor sextet en video, terwijl in A through-grown earth van Lisa Illean een hoofdrol wordt opgeëist door elektronica en sopraan Juliet Fraser. De Nederlandse componiste Nicoline Soeter combineert eveneens de vocale kracht van Fraser met de kristalheldere sextetklank. In haar werk Solution bezingt Soeter de magie van onze herinneringen en persoonlijke gewaarwordingen. De componiste over haar werk: ‘Niet alleen de hersenen slaan herinneringen op, maar ook de rest van het lichaam draagt een persoonlijk en collectief archief bij zich. Een impliciet geheugen waarmee we ons voortdurend tot onze natuurlijke en sociale omgeving verhouden. Solution is een gedicht en compositie waarin ik mijn persoonlijke gewaarwordingen poog te restaureren en te projecteren op een omgeving die me dierbaar is.’

Explore Ensemble bestaat uit Taylor MacLennan (fluit), Alex Roberts (klarinet), Siwan Rhys (piano), David Lopez (viool), Morag Robertson (altviool), Deni Teo (cello) en Nicholas Moroz (artistiek leider en elektronica). Speciale gast in twee werken is sopraan Juliet Fraser.

Programma

Nicoline Soeter - Solution* (with Juliet Fraser)
Joanna Bailie - Dissolve*

----------

Lisa Illean - A through-grown earth (with Juliet Fraser)
Oliver Leith - Me Hollywood

*Compositieopdracht November Music

Explore Ensemble
Juliet Fraser - sopraan

Bekijk & luister