Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Grote Kerk
  • Datum
    ma 5 nov. 2018
    Tijd
    21:30 - 22:30
    Uitverkocht
Links
Het was een van de absolute hoogtepunten van November Music 2017: de John Zorn marathon. De Amerikaanse componist en volbloedimprovisator John Zorn was er zelf ook van onder de indruk en komt op eigen en veler verzoek terug naar November Music en ’s-Hertogenbosch. Hij trakteert het publiek op zeven uitgelezen concerten tijdens November Music waarin de volle reikwijdte van zijn muzikale exploratiedrift is te beluisteren. 
 
De wereldvermaarde sopraan Barbara Hannigan komt speciaal naar het festival voor de John Zorn marathon. Deze Canadese alleskunner wordt door hedendaagse componisten als Louis Andriessen, George Benjamin en Hans Abrahamsen geroemd om haar vocale veelzijdigheid en theatrale reikwijdte. Met haar album Crazy Girl Crazy viel Hannigan dit jaar meermaals in de prijzen, waaronder een Grammy en Juno Award. Naast de sterren uit de hemel zingen, timmert Hannigan aan de weg als bevlogen dirigent. Samen met pianist Stephen Gosling voert ze Zorns Jumalatteret uit. In deze liedcyclus wordt de godenwereld bezongen zoals die is vastgelegd in het Finse nationale epos, de Kalevala. Een collectie mystieke teksten die mondeling zijn doorgegeven en in 1835 zijn opgetekend. Tijdens November Music klinkt de Nederlandse première.
 
Na een korte ombouw staat John Zorns' fascinatie voor de louterende vocale composities van de Middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen centraal. In zijn cyclus voor vrouwenstemmen The Holy Visions brengt de componist een serene ode aan de leef- en denkwijze van deze bijzondere twaalfde-eeuwse componiste. The Holy Visions geldt als een van Zorns meest geliefde werken voor stem. Het a capella werk wordt uitgevoerd door vijf absolute specialisten, te weten Sarah Brailey, Elizabeth Bates, Eliza Bagg, Rachel Calloway en Kirsten Sollek. ‘Spookachtig mooi’, schreef New York Times.
 
 
Programma

John Zorn - Jumalatteret

Barbara Hannigan - sopraan
Steve Gosling - piano

John Zorn - The Holy Visions
Sarah Brailey, Elizabeth Bates, Eliza Bagg, Rachel Calloway, Kirsten Sollek - vocalen
 

 

Bekijk & luister