Harmony of the Spheres (1994-2001) van de Nederlandse componist Joep Franssens geldt langzamerhand als een modern meesterwerk. Spirituele muziek die door een breed publiek omarmd wordt. Op YouTube heeft Franssens’ meesterwerk al ruim een half miljoen hits opgeleverd. Het mystieke werk voor a capella koor en strijkers wordt bovendien wereldwijd uitgevoerd. Franssens schuwt de schoonheid niet in zijn extatische, serene composities waarin invloeden uit de oude muziek, minimal music (Steve Reich), jazz (Keith Jarrett) en avant-garde (György Ligeti) zijn te bespeuren. Net als geestverwant Arvo Pärt zoekt Franssens naar een nieuwe spiritualiteit in zijn vaak wonderschone composities. 
 
In Harmony of the Spheres verklankt Franssens - oud-leerling van Louis Andriessen en Klaas de Vries - het idee van een harmonie der sferen, een kosmisch meesterplan, zoals filosofen Pythagoras en Spinoza dat voor ogen hadden. Franssens’ koorcompositie geeft deze mystieke ideeën een menselijke maat, waarbij hij ook teruggrijpt naar compositiemethoden uit de Renaissance en de minimal music. De teksten uit ‘Harmony of the Spheres’ zijn afkomstig uit Spinoza’s Ethica.
 
Het vijfdelige Harmony of the Spheres wordt nu uitgevoerd door Parnassus Ensemble en Consensus Vocalis onder leiding van topdirigent Klaas Stok. Het Parnassus Ensemble bestaat uit musici van Het Gelders Orkest, Combattimento en Meander Kwartet. Sinds de oprichting in 1994 richt Parnassus zich op het uitvoeren van barok, klassieke muziek en modern werk van Bach, Händel, Mozart en Pärt. Parnassus is gespecialiseerd in het uitvoeren van cantates van Bach, sinds 2004 veelal in samenwerking met het in 1990 opgerichte Consensus Vocalis. Dit koor uit Oost-Nederland voert naast klassiek repertoire ook eigentijds werk uit van Jan Welmers, Andries van Rossem en Willem Boogman.
 
Naar aanleiding van dit symposium vindt in de middag in de Verkadefabriek een symposium plaats over 'Muziek en spiritualiteit' in samenwerking met de Universiteit van Tilburg
Programma

Joep Franssens - Harmony of the Spheres

Parnassus Ensemble & Consensus Vocalis onder leiding van Klaas Stok