De Schotse componist James Dillon is een van de kleurrijkste en meest inspirerende componisten van Europa. In zijn werken paart hij een intrigerende complexiteit aan een eigenzinnige, dromerige klankwereld. De laatste jaren heeft Dillon de ketenen van de 'new complexity' beweging wat meer van zich afgeworpen en schrijft hij verrassend fraaie werken waarin klankschoonheid en traditie ruim baan krijgen.
 
Eén van zijn geslaagdste composities van de laatste tijd is Tanz/haus: triptych 2017 voor kamerensemble. Een werk dat Dillon op maat schreef voor Red Note Ensemble, al tien jaar het belangrijkste nieuwe muziekensemble van Schotland. Tijdens het afgelopen Huddersfield Contemporary Music Festival in Engeland was Dillons werk een van de grote succesnummers.
 
'Tanz/haus is een schitterend muziekstuk, doorwrocht qua constructie maar menselijk qua uitdrukkingskracht'”, oordeelde het Engelse muziekmagazine The Wire. “De orkestratie van het werk is zowel duizelingwekkend als zinderend.” In de bonte partituur is onder meer plek voor een enorme gong, elektrische gitaar, accordeon, drie strijkers en elektronica. Het werk won onlangs de prestigieuze ‘RPS Award’, de belangrijkste compositieprijs in Groot-Brittannië. 
 
Het Red Note Ensemble is het meest vooraanstaande nieuwe muziek ensemble in Schotland. Ze waren twee jaar geleden te gast op het festival met de schitterende uitvoering van De Staat van Louis Andriessen. Zondag 4 november speelt het Red Note Ensemble samen met accordeonist Andreas Borregaard het intrigerende werk Aeolian van Maja Ratkje en Kathy Hinde.
 
Na aflloop is een interview met componist James Dillon over zijn werk en drijfveren.
 
Programma
James Dillon - Tanz/haus: triptych 2017 *
 
*Compositieopdracht November Music, HCMF (ENG), Transit Festival (B) en Red Note Ensemble (SCH)
 
Red Note Ensemble
 
Bekijk & luister