Prijs
€ 0.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Filmzaal 4
  • Datum
    za 12 nov. 2016
    Tijd
    14:00 - 15:00
In deze multimediale lezing geeft Jacqueline Oskamp een impressie van haar pas verschenen boek Een behoorlijk kabaal - Een cultuurgeschiedenis van Nederland in de 20e eeuw (Ambo|Anthos). In de loop van de tijd zijn er diverse boeken verschenen over het componeren in Nederland, maar niet eerder werden muzikale ideeën zo direct gespiegeld aan maatschappelijke ontwikkelingen, historische gebeurtenissen en de voortdurend veranderende tijdgeest. Dat levert verrassende gezichtspunten op. 
Was de vileine Willem Pijper werkelijk zo'n vooruitstrevende componist? Voerde de Notenkrakersbeweging in wezen een schijngevecht? Was in de oorlogsjaren ook het muziekleven gehuld in grijstinten? Hoe kon het dat niet een Nederlander maar een Fransman de schoonheid van de gamelan ontdekte?
 
Jacqueline Oskamp (1964) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Als recensent en journalist was ze verbonden aan o.a. De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Vrij Nederland. Eerder publiceerde zij Radicaal gewoon. Bestaat er zoiets als Nederlandse muziek? en Onder stroom. Geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland.