Het Nederlandse Ives Ensemble behoort tot het keurkorps van de Europese nieuwe muziekensembles. Geen muzikale uitdaging gaat het ensemble uit de weg: van verstilde marathonwerken van Morton Feldman tot unieke partituren van John Cage. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de musici van het Ives Ensemble door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren. Tijdens November Music ontrafelt het Ives Ensemble de schoonheid van de Nederlandse hedendaagse muziek met een première van Willem Boogman en recent werk van Richard Rijnvos. Van hem klinkt een groot nieuw ensemblewerk. Sinds 1986 heeft Rijnvos al veertien composities voor het ensemble geschreven en hij ziet het Ives Ensemble als de ideale vertolker van zijn werk. Voor het Ives Ensemble componeert Rijnvos zogeheten 'companion pieces' (Riflesso-reeks) waarbij hij zich baseert op baanbrekende topstukken uit de muziekgeschiedenis.
 
Voor zijn Riflesso sullo spazio liet Rijnvos zich inspireren door de Suite op. 29 van Arnold Schönberg. Een meesterwerk dat als een van zijn meest geslaagde twaalftooncomposities wordt gezien. Verschillen tussen de twee componisten zijn er zeker. Daar waar Schönbergs werk met zijn enorme ideeëndichtheid en complexe stemmenweefsel vooral hectisch van karakter is, streeft Rijnvos in zijn omvangrijke Riflesso sullo spazio eerder naar rust en contemplatie. 
 
Voor zijn nieuwe compositie voor het Ives Ensemble gaat Willem Boogman in zee met beeldend kunstenaar Alexandra Roozen. Boogman creëert een werk dat nauw aansluit bij Roozens tekenpraktijk. Roozen heeft als deel van een residentie in Seoel een serie werken gemaakt waarbij het geluid van het tekenen net zo belangrijk is als het visuele resultaat. Zij maakte een film van de vervaardiging van deze tekeningen waardoor Boogman zich liet inspireren. Allereerst wordt de film vertoond waarna de première volgt van Boogman zijn muzikale visie hierop. 
 
Zowel Richard Rijnvos als Willem Boogman waren reeds eerder te horen tijdens November Music. Twee eigenzinnige maar zeer verschillende componisten die zich graag laten inspireren door met beeldend kunstenaars, filosofen en wetenschappers. De uitvoeringen van Block Beuys van Rijnvos en Sternenrest van Boogman behoren tot de hoogtepunten uit het recente verleden van November Music.
 
 
'De geleidelijk evoluerende composities van Richard Rijnvos blijven spannend...Riflesso sullo spazio biedt een aaneenschakeling van gestaag pendelende of verschuivende harmonische velden die telkens op subtiele wijze anders worden in­gevuld. Er is een intermezzo dat op ­gezette tijden terugkeert als baken. ­Arpeggio’s en later omspelingen in de piano zijn een constante factor in dit werk, dat zo geleidelijk evolueert dat een staccato-akkoord al een schokkende gebeurtenis is. De schemer­harmonieën leiden tot een mengeling van welbehagen en licht ongemak die het stuk – samen met de opperste concentratie van de musici – veertig minuten lang spannend houdt.' (****) de Volkskrant
Programma

Willem Boogman - From Scratch
Richard Rijnvos - Riflesso sullo spazio

Ives Ensemble


Programmatoelichting

Bekijk & luister