Geluidskunstenaar Horst Rickels leidt deze Installatie Expeditie door de sfeervolle spelonken van het Kruithuis. Een plek waar het aloude, sacrale ritueel naar de huidige tijd wordt getild. Het collectief iii (Instrument Inventors Initiative) uit Den Haag heeft daar een complete expositie met installaties en grensoverschrijdende geluidskunst geprogrammeerd. Als curator treedt geluidskunstenaar en specialist Matteo Marangoni op.
 
Geluidskunstenaars Peter Bosch en Simone Simons zijn als duo actief sinds 1985. Met hun 'music machines' verbeelden en verklanken ze vaak thema's die gerelateerd zijn aan de vergankelijkheid in arbeidsprocessen. In hun doorlopende series Último Esfuerzo Industrial (ultieme industriële inspanning) en Último Esfuerzo Rural (ultieme landelijke inspanning) gebruikt het duo gevonden voorwerpen uit industriële en landelijke productieprocessen. Voorwerpen die ons herinneren aan alledaagse aspecten uit ons recente verleden die een nieuw bestaansrecht krijgen nu ze de originele economische functies hebben verloren.
 
Yuri Landman is muzikant en ontwerper van inventieve muziekinstrumenten. Gebaseerd op geprapareerde gitaartechnieken, bouwde hij in 2001 zijn eerste instrument waarmee hij de onvolkomenheden van standaardpreparaties wilde overkomen. Inmiddels ontwikkelde Landman instrumenten voor groepen en artiesten als Sonic Youth, dEUS, Melt-Bana, Rhys Chatham, Ex-Easter Island Head, Half Japanese en Kaki King. Momenteel werkt Landman aan een nieuwe serie geautomatiseerde mechanische instrumenten. 
 
Geïntrigeerd door de kenmerken en geschiedenis van 'optical sound', ontwikkelt Mariska de Groot analoge licht-naar-geluid instrumenten en installaties waarmee ze nieuwe mogelijkheden onderzoekt. Haar werk refereert vaak aan vroegre uitvindingen in de media. Vervolgens probeert De Groot een nieuwe ervaring te realiseren op het gebied van licht, geluid, beweging en ruimte.
 
::vtol:: is de uit Moskou afkomstige muzikant en multimedia kunstenaar Dmitry Morozov. De Rus maakt gebruik van robotica, geluidskunst en wetenschappelijke elementen. Met elektronische voorwerpen ontwikkelt Morozov machines die zich kenmerken door zowel een humoristische als een esthetische benadering.

 

Jeroen Uyttendaele is gefascineerd door de relatie van geluid met licht, ruimte, tijd en waarneming. Met gebruik van basiselelementen als elektriciteit, metaal en geleiders creëert hij subtiele audio-visuele ervaringen.

Lees meer
iii is een internationaal kunstenaarsinitiatief met het hoofdkwartier in Den Haag. iii opereert als een productiehuis, artist residency en distributieagentschap, waarbij iii radicaal interdisciplinair werk promoot dat de grenzen van muziek, beeldende kunst, theater and mediaontwerp overschrijdt. Met het ontwikkelen van nieuwe instrumenten en vernieuwende presentatievormen die de vier dimensies van beeld, geluid, ruimte en lichaam verbinden streeft iii ernaar unieke ervaringen te creëren voor een breed en gevarieerd publiek.
 
Met dank aan Creative Industries Fund NL en Stroom Den Haag
Programma
Peter Bosch & Simone Simons, Mariska de Groot, Yuri Landman, Dmitry Morozov en Jeroen Uyttendaele
 
Curator - Matteo Marangoni
Expeditieleider - Horst Rickels
Een coproductie van iii
 
 
Bekijk & luister