Diep in de labyrintkrochten van het Kruithuis gaan de avontuurlijkste festivalgangers dit jaar weer op expeditie. Kunstenaars van over heel de wereld presenteren klankinstallaties die helemaal op hun plek vallen in de sfeervolle, historische ruimtes van het Kruithuis. Curator van de verkenningstocht is de Italiaans/Nederlandse componist/geluidskunstenaar Matteo Marangoni van Instrument Inventors Initiative (iii) die enkele jaren geleden een van de deelnemende kunstenaars was.

Net als in 2013 presenteren zij verschillende installaties in het Kruithuis. De deelnemende kunstenaars tijdens de Installatie Expeditie 2016 zijn Jo Caimo, Pierre Bastien, Gabey Tjon a Tham, Yolanda Uriz en Alex Andropoulos. Het Kruithuis komt tot leven met muziek die zowel door de instrumenten zelf wordt uitgevoerd, alsook door het publiek. Laat je verrassen en ervaar muziek eens op een andere manier. Met instrumenten uit niet-westerse culturen die worden aangestuurd en bespeeld door meccano-onderdelen, een kwartet voor koebellen en bewegend lucht, met elkaar communicerende luidsprekerobjecten en een componerend reuk-orgel voor verschillende zintuigen.

Net als voorgaande jaren zal geluidkunstpionier Horst Rickels de rondleiding langs alle werken voor zijn rekening nemen.

Na de Installatie Expeditie blijft de zaal nog een uur geopend voor bezoekers die zelfstandig de installaties nog eens willen ervaren.

Bekijk & luister