Prijs
€ 8.00
Korting
€ 4.00
Met zijn sfeervolle, verduisterde ruimtes en gangen is het Kruithuis de pleisterplaats voor actuele geluidsinstallaties en klankperformances. Net als ieder jaar tijdens November Music gaan de avontuurlijkste festivalgangers weer op expeditie in de krochten van het historische pand. Kunstenaars van over heel de wereld presenteren klankinstallaties die helemaal op hun plek vallen in het zeventiende-eeuwse Kruithuis. Curator van de verkenningstocht is de Italiaans/Nederlandse componist en geluidskunstenaar en lid van het iii-collective Matteo Marangoni. Hij heeft vijf kunstenaars uitgenodigd om nieuwe installaties te creëren, speciaal toegesneden op de fraaie locatie. Kunstenaars die met eenvoudige middelen en materiaal pure klankpoëzie weten op te roepen. De expeditie staat onder de bezielende leiding van componist/geluidskunstenaar Bart van Dongen die context geeft aan alles wat je ziet en hoort. 
 
Onder de noemer Staalplaat Soundsystem presenteren Geert-Jan Hobijn, Radboud Mens en Gijs Gieskes al geruime tijd eigenzinnige geluidsinstallaties. Klankkunst met alledaagse apparaten waarbij een fysieke klankervaring voorop staat. Pansonic is een mechanisch orkest dat bestaat uit huishoudelijke apparaten en gevonden objecten. Speciaal voor deze installatie gaat Staalplaat Soundsystem werken met lange snareninstrumenten die gebaseerd zijn op de draailier en automatische muziekdozen.
 
Uitvoerder en componist Dianne Verdonk bedenkt, bouwt en bespeelt nieuwe elektronische muziekinstrumenten. Haar doel is een ultieme, persoonlijke vorm van muzikale expressiviteit te bereiken. Tijdens November Music presenteert ze een aantal van haar zelfgebouwde instrumenten, waaronder de Bellyhorn, een groot, organisch, tastbaar instrument, bestaande uit een hoorn, een slurf en een ‘buik’. Andere instrumenten die recent aan Verdonks inventiviteit zijn ontsproten zijn La Diantenne - een buigbare metalen plaat waarmee ze kleurrijke, elektroakoestische liedjes speelt, en de Pulseyarn - een grote, ritmische slinger.
 
Nils Davidse en Elise ’t Hart werken sinds hun studietijd samen aan verschillende projecten waarbij muziek, geluid, beeld en verhaal samenkomen. Hun Organa is een verzameling huisorgeltjes uit het hele land. Elk orgel heeft een eigen karakter, met een eigen stem en een eigen verhaal. In het Kruithuis vullen deze orgels de Bomzaal met hun weemoedige klanken.
 
Mediakunstenaar en installatiebouwer Evelina Rajca combineert oude en nieuwe technologieën in haar complexe geluidswerken. Daarbij laat ze zich inspireren door de poëzie van wetenschap en de natuur. In haar installatie Smart.ing Bodies werkt ze met de piëzo-elektrische effecten en glazen instrumenten die opgebouwd zijn uit kwartsmineralen die specifieke pure klanken kunnen voortbrengen. 
 
Daarnaast is het nieuwe werk Timely te zien van de jonge, zeer veelbelovende Nederlandse geluidskunstenaar Falco Pols. Hij won vorig jaar de eerste prijs op de Bonn Hoeren – Sonotopia competitie in het Kunstmuseum Bonn, een prijs voor de beste Europese geluidsinstallatie van dat jaar onder studenten.
 
Zaterdag 3 november start de PLUG avond met een expeditie langs alle werken en zondag 4 november zijn er drie kortere expedities tijdens de KunstmuziekRoute.
 
Zaterdag 10 november wordt de expositie feestelijk afgesloten met live optredens van Dianne Verdonk en Trio Ohm met de toepasselijke performance 'Death of a Installation by Ohm'. De avond duurt dan tot 23.00 uur.
 
Bezoekers van de Installatie Expeditie 2018 kunnen op vertoon van hun toegangskaartje op 25 november gratis naar het concert van Eva Tebbe en Niels Meliefste in Museum De Pont!
Programma

Staalplaat Soundsystem - Pansonic*
Dianne Verdonck - Bellyhorn
Elise ’t Hart & Nils Davidse - Organa
Evelina Rajca - Smart-ing Bodies
Falco Pols - Timely

* Het werk van Geert-Jan Hobijn is mede tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds.

Bekijk & luister